Nu ska all forskning på människor etikprövas
1 januari 2004 införs en ny lag som innebär att all forskning på människor måste etikprövas innan den får starta. Kravet gäller också forskning på avlidna och biologiskt material från människor samt hantering av känsliga personuppgifter. En av sex regionala nämnder inrättas vid Uppsala universitet.
Däremot är det i dag ovanligare att forskning inom humaniora, samhällsvetenskap, teknik, naturvetenskap och andra områden etikprövas. När den nya lagen träder i kraft måste många projekt i psykologi, sociologi och pedagogik bli förhandsgranskade. Detsamma gäller andra ämnen där man använder intervjuer, enkäter och tester, till exempel hushållsvetenskap.
Ekonomiskt problem
Hittills har all etikprövning varit gratis. Från nyår kommer en enkel studie att kosta cirka 5 000 kr och en mera omfattande studie cirka 16 000 kr. Och det är summor som oroar en del forskare.
Enligt den nya lagen ska tikprövningen göras innan anslag kan beviljas. Granskningen väntas ta en-två månader. Kritikerna menar att man knappast kan begära att alla forskare som söker anslag ska lägga ut pengar på etikprövning innan de vet om de får några anslag. Det finns också en oro för långa väntetiden när det är högsäsong för ansökningar.
Studentarbeten omfattas inte av kravet på etikprövning.
Fakta
Den nya organisationen för etisk prövning av forskning på människor blir en egen myndighet. Den ska bestå av en central nämnd samt regionala nämnder i Uppsala, Göteborg, Lund, Stockholm (Karolinska Institutet), Linköping och Umeå.
Eftersom de medicinska projekten dominerar, kommer nämnden i Uppsala att bestå av två avdelningar för medicinsk forskning och en för övriga forskning. Varje avdelning leds av en domare och har 15 ledamöter, tio forskare och fem lekmän.
I dag etikprövas uppåt 600 medicinska projekt. Hundratalet projekt inom andra områden väntas kunna komma i fråga.
Källa: info.uu.se.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!