Händelsen med den tvåårige pojken i Eslöv som dog av överhettning i bilen sedan pappan glömt lämna honom på förskolan har berört många. Så också i Uppsalas förskolevärld.
– Vi blir ju alla väldigt omskakade och många frågor har väckts bland medarbetarna ute på förskolorna. De undrar vad som är deras skyldighet när ett barn inte kommer, säger Inger Jonsson som är chef för den kommunala förskolan i Uppsala kommun.
I tisdags hade Uppsalas förskolechefer ett möte där man diskuterade just detta. Det finns i dag inga riktlinjer i Uppsala om att förskolan ska kontakta föräldrarna om ett barn inte kommer. Först när ett barn varit borta oanmält flera dagar brukar personalen höra av sig. Diskussionen bland förskolecheferna är inte helt avslutad, men det mesta pekar på att man inte kommer att ändra sina rutiner.
– Det är klart att vi ställt oss frågan om vi kan bidra till att en så tragisk händelse inte inträffar, men vi är överens om att vi inte kan ta ifrån föräldrarna ansvaret och vi måste vara tydliga med det. Dessutom vore det en omfattande arbetsuppgift för förskolorna att jaga rätt på föräldrarna när barn inte dyker upp.
Däremot kommer Inger Jonsson att ta fram skriftliga riktlinjer till förskolorna om vad som gäller vid oanmäld frånvaro. Några gemensamma sådana finns inte i dag.
– Det är bra att det blir tydligare dels för medarbetarna hur de ska agera, och dels för föräldrarna vad de kan förvänta sig.
För säkerhets skull gav hon direkt efter händelsen i Eslöv kommunens jurister i uppdrag att kolla upp frågan. Och Torkel Winbladh, jurist på Uppsala kommun, konstaterar att ansvaret ligger hos just föräldrarna, inte förskolan.
– Däremot är förskolepersonal skyldiga att reagera om man misstänker att ett barn far illa, och då kan det ju vara befogat att kontakta föräldrarna när ett barn inte kommer en dag. Men det beror ju på vilken familj det handlar om och hur omständigheterna ser ut i det enskilda fallet, säger han.
För grundskolan finns nationella riktlinjer om att skolan ska kontakta föräldrarna vid oanmäld frånvaro. Främst på grund av skolplikten, men också för att många barn tar sig till skolan själva. Men vad gäller förskolan är det upp till varje kommun. I just Eslöv, där tragedin inträffade, brast förskolans rutiner eftersom man där har kommunala riktlinjer om att larma när ett barn inte dyker upp.