Nu rivs S:t Olofs kyrka

Nu rivs S:t Olofs kyrka i Flogsta. På platsen där kyrkan stått ska det byggas radhus. - Det är vemodigt att se, tycker Olle Kristenson, präst och gudstjänstansvarig i föreningen S:t Olofs vänner.

Foto: Pelle Johansson

Uppsala2008-08-22 16:00
- Vi sörjer att kyrkan rivs. Framförallt för att tillgängligheten blir sämre för dem som bor här, till exempel för människor på äldreboendet Ekeby hus, säger Olle Kristenson.
Det var på hösten 2004 som Helga trefaldighets församling beslutade att sälja kyrkan av besparingsskäl. Ett bostadsföretag köpte senare fastigheten. Föreningen S:t Olofs vänner kämpade för att kyrkan skulle bevaras, men beslutet att sälja togs i alla fall.

Monica Schalin som bor på Ekebyhus är också medlem i S:t Olofs vänner. Nu har hon i några dagar följt rivningen från sitt köksfönster som vetter ut mot S:t Olofs kyrka.
- Det är väldigt ledsamt. Det var bedrövligt när de började och tog det första taget. Jag har varit med på många fina gudstjänster här, säger hon.
Monica Schalin säger att hon inser att det var kostsamt att behålla kyrkan, men hon tycker man kunde ha löst det på annat sätt.
- Man kunde behållet kyrkbyggnaden och hyrt ut församlingshemmet. Flogsta är ju ett så stort och expansivt område. Jag förstår inte att de gjorde så här, säger hon.
Enligt Per Westberg, utvecklingschef på Svenska kyrkans församlingsförbund, är det ovanligt att kyrkor rivs.
- Det förekommer knappt. Men när det förekommer är det sådana här moderna kyrkor. Bara en äldre kyrka i Sverige har rivits under 1900- och 2000-talet i Sverige och det är Maglarps kyrka, säger han.

För att kunna erbjuda
de närboende gudstjänster i närområdet använder S:t Olofs vänner matsalen i Flogstaskolan som kyrka. Här håller man gudstjänst den andra söndagen i varje månad.
- Gudstjänsterna hålls helt på frivillig basis. Det finns behov för det, Ca 20-25 personer brukar komma. Flera från Ekebyhus äldreboende som jag vet är väldigt glada för detta, säger Olle Kristenson.




FAKTA
Avsakralisering av kyrkor
När en kyrka inte längre ska användas som kyrka håller man en gudstjänst med en särskild ceremoni. Gudstjänsten markerar att byggnaden inte längre ska användas till kyrkorum. I slutet av ceremonin är det vanligt att man bär ut de kyrkliga inventarierna som används vid gudstjänsten såsom böcker, ljusstakar och nattvardskärl.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!