För ett år sedan rapporterade UNT om att brandförsvarets granskning visade att hälften av Uppsalas radhus inte har tillräckligt brandskydd. Då sa Göran Carlsson, chef för den förebyggande enheten på Uppsala Brandförsvar, att man till hösten skulle börja med tillsyn på flera platser i länet. På grund av tidsbrist började man inte förrän nu innan sommaren, men enligt Göran Carlsson har mycket hänt sedan dess ändå.
– Vissa har börjat åtgärda problem själva, utan att vi har kommit dit. Det är glädjande och skönt att höra för oss.
Under tre år granskade brandförsvaret radhus i Uppsala, och enligt dem behöver hela 51 procent av radhusen i Uppsala att åtgärdas. Orsaken bakom granskningen är att man vill förhindra de stora bränderna som tar med sig hela radhuslängor i lågorna. Och Göran Carlsson menar att granskningen har gett positiva bieffekter.
– Det har till och med fått en nationell betydelse, andra kommuner har hört av sig och frågat hur vi gått till väga och velat göra samma sak, säger han.
Granskningen slutade med ett första föreläggande mot ägarna av en radhuslänga i Malma backe om att de måste åtgärda bristerna. Ena ägaren, Jan Backlund, överklagade beslutet som togs upp ända till kammarrätten, men när Högsta förvaltningsdomstolen inte medgav prövningstillstånd slogs beslutet fast - radhusägare är skyldiga att själva åtgärda brandskyddet, som beräknades kosta runt 30 000 kronor.
– Jag motsatte mig mot själva principen att myndigheterna skulle vitesförelägga privatpersoner, jag tyckte det var märkligt att de betedde sig så. Jag tyckte det var fel väg att gå, om de bara informerat om läget hade folk säkert gjort det frivilligt. Man kan ju inte skydda sig mot allt heller, ska vi ha hjälm när vi promenerar också?
För Jan Backlund kostade åtgärderna bara 7 000 kronor i slutänden, men menar att situationen kan vara en annan för andra.
– Nu blev pengafrågan inget problem för oss, men andra kanske får svårt med det?
Arbetet med att göra inspektioner pågår just nu, och en annan radhusägare fick nyligen hem sitt föreläggande i brevlådan. Hon ställer sig positiv till brandförsvarets arbete och tillvägagångssätt.
– Det är självklart ett viktigt arbete, det här är ju inte ett problem enbart i Uppsala utan i hela landet. Senast förra veckan hörde man ju om någon länga som brunnit ner, så här får man inte vara dumsnål, inte. Det är ju bra att kunna säga om man skulle vilja sälja huset någon gång också.