Nu prisar krögarna rökförbudet

Vid den här tiden förra året gruffades det en del bland Uppsalas krögare. Men i dag är det betydligt mer positiva tongångar om det ettårsjubilerande rökförbudet.

Uppsala2006-05-28 00:00
Visst var det lite oroligt innan, berättar flera av Uppsalas krögare. Skulle rökarna sluta gå ut på lokal, skulle omsättningen minska och var skulle man göra av rökarna? Men när rökslöjorna lättat insåg många att de oroat sig i onödan - gästerna fanns kvar och rökarna lomade lydigt ut till rökrum eller uteserveringar.
— Vi har inte haft några som helst problem med rökförbudet utan jag tycker bara det är positivt. Det är fräschare inne och bättre att jobba. Och våra gäster uppskattar det, säger Katalin Warga på Katalin.
Även Lasse Svensson som driver Svenssons krogar prisar rökförbudet och ser med facit i hand bara fördelar med det.
— Allt är bättre. Det har blivit fräschare och vår personal mår bättre. Det finns alltid en oro att omsättningen ska minska inför sådana här förändringar. Men det gjorde den inte, snarare tvärtom.

Olika lösningar
Rökrutorna har krogarna löst på olika sätt. Några ställen har gjort i ordning rökrum, några har gjort året runt-uteserveringar och andra låter dem gå ut på gatan.
— Man får hitta lösningar som är acceptabla för alla. Folk respekterar rökförbudet mer än man kanske trodde från början och även rökarna tycker det är bra. Jag tror att det har att göra med att det redan har slagit igenom i andra länder och på andra platser folk vistas på. De hade redan lärt sig, säger Lasse Svensson.

Röka bekvämt
På Birger Jarl har man satsat på en uteservering med gasollampor, möbler och tak som ska göra det möjligt för gästerna att röka bekvämt även under de kyligare månaderna. Att veta var man ska göra av rökarna under vinterhalvåret tror restaurangens ägare Johan Lindh har varit krogarnas största problem med rökförbudet.
— Det är inte alldeles enkelt. Vi hade tur som äger vår mark och kunde ha den här lösningen, det har gjort övergången smidigare, säger han.
Liksom flera av sina kolleger beskriver han en markant förbättrad arbetsmiljö för personalen och idel positiva gäster. Och inte en enda gång har vakterna behövt jaga tjyvrökare inomhus som de fruktade.

Inga nackdelar
Men nackdelar då, finns det inga sådana alls?
— Tja. I början pratades det ju om att det kom fram andra dofter som man inte känt för all rök förut. Och visst, det finns väl ett mått av sanning i det men jag kan inte säga att det är något som vi märkt särskilt mycket av, säger Johan Lindh.
I vilket fall lär inandning av förbipasserande lökandedräkter och svettmoln inte vara lika skadligt för hälsan som den passiva rökningen. Och det finns som bekant lösningar på nästan allt - på marknaden finns det företag som erbjuder doftsystem att neutralisera eventuella odörer.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om