Nu mår vi lite bättre i Uppsala län
Rökningen har minskat i Uppsala län, särskilt bland kvinnorna. Allt fler länsbor mår bra och skillnaderna i hälsa mellan män och kvinnor har minskat, visar en ny undersökning.
Kvinnorna har fimpat.
Foto: Hasse Holmberg / Scanpix
- Vi tror att det finns många orsaker till minskningen. Det har blivit förbjudet att röka på krogen och attityden till rökning har förändrats. Vi tror också att våra hälsofrämjande insatser har haft betydelse, säger Pia Milton, samhällsmedicinsk chef på landstinget.
Uppsala läns landsting är bäst på hälsofrämjande insatser av de fem landsting som ingår i undersökningen. När det gäller rökning handlar det till exempel om att rökvanor diskuteras med patienter och att de som är rökare erbjuds hjälp att sluta.
Tre av fyra länsbor upplever själva att de mår bra, en liten ökning sedan år 2000. Kvinnorna har knappat in på männen och nu skiljer bara ett par procentenheter.
- Vi vet inte varför, men kan konstatera att skillnaderna mellan kvinnors och mäns hälsa har minskat och det är glädjande, säger Pia Milton.
De som har deltagit i undersökningen är mellan 18 och 84 år och allra bäst mår de som är upp till 34 år. Knivsta och Uppsala är de kommuner i länet där flest mår bra.
- Vi vet att högre utbildningsnivå och bra ekonomi gör att folk mår bättre, så där hittar vi förklaringen, säger Inna Feldman, statistiker på landstinget.
Även om länsborna totalt sett mår allt bättre visar undersökningen på en negativ trend. Trots att fler motionerar blir även allt fler överviktiga och feta. Nu är hälften av de vuxna länsborna överviktiga.
- Det är ett jättebekymmer eftersom vi vet att det för med sig så mycket ohälsa. Skolan måste vara med för att förändra det här och självklart även vården, säger Pia Milton.
Ett annat stort hälsoproblem i länet är att unga vuxna dricker mycket alkohol. Andelen som dricker på ett sätt som riskerar att skada hälsan har varken ökat eller minskat de senaste åren, men ligger på en hög nivå.
Landstinget har också tittat på hur nöjda länsborna är med vården. Undersökningen visar att förtroendet för sjukvården har ökat och den mest dramatiska förändringen har skett i Heby. Sedan Heby kommuns länsbyte till Uppsala län har andelen av kommuninvånarna som har stort förtroende för sjukhusvården ökat från 53 procent till 82 procent.
- Det är glädjande för mig att det är fler som är nöjda med vården, säger Ismail Kamil som är ordförande för hälso- och sjukvårdsstyrelsen.
Undersökningen visar också att vårdcentralerna har blivit något bättre på att svara i telefon, men när enkäten besvarades tyckte fortfarande 38 procent att det var svårt att komma fram.
- Sen dess har vi slopat telefontiderna och ställt högre krav på vårdcentralerna. En mätning från september visar att vi nu klarar att ta emot 90 procent av telefonsamtalen. Når du lättare fram får du också större förtroende för sjukvården, säger Ismail Kamil.
Undersökningen Liv och Hälsa är ett samarbete mellan landstingen i Sörmland, Värmland, Västmanland, Örebro och Uppsala. Undersökningen gjordes också år 2000 och 2004.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!