Carina Ahlström berättar hur hon går och står i en dimma under sina arbetspass. Ögonen svider. Kläderna luktar illa.
— Rökförbudet kanske hjälper mig att sluta röka, säger hon.
På Le Parc blir det inget rökrum. Gästerna får gå ut om de vill röka. Hon tror inte att rökförbudet innebär färre gäster. Tvärtom, många brukar vända i dörren när de känner röken.
Sitt livs beslut
Vid ett av borden sitter Lennart Sild. Han njuter av sina danska cigarrer, puffar ut stora rökmoln och berättar om sin uppväxt i Svartbäcken.
Det här är stamstället för Lennart Sild. Och nu står han vid sitt livs beslut — att sluta röka eller sluta gå på restaurang.
- Jag kan inte äta en bit mat, ta en öl eller dricka kaffe utan att röka. Och inte vill jag gå ut i snöstormen och röka. Så vad ska jag göra?
''Kan nog bli tufft''På Svenssons Taverna står Kristian Reuterby bakom disken. Han har jobbat i branschen sedan 1994 och gläds över att han nu får en rökfri arbetsplats.
- Jag röker inte, men under de här åren har jag nog fått i mig hundra limpor cigaretter i alla fall. Det är inget vidare.
Inte heller här kommer man att erbjuda rökrum för gästerna.
— Det kan nog bli tufft för inbitna rökare, säger han.
Planer på snuskoppar
Däremot finns planer att ställa ut snuskoppar på borden eftersom man tror att snusningen kommer att öka med rökförbudet.
Ett stenkast därifrån, i kön till S-Nerikes nation står Lars Hagstad och blossar. Man skulle kunna ana att han är bitter på rökförbudet. Men icke.
— Även om jag är rökare tycker jag det är bra med ett förbud. Rökning är en hälsofara. För mig spelar det ingen roll att jag måste gå ut och röka, säger han.
Dagens fråga: Är det bra med rökfritt på krogen?
Rösta och kommentera.
Rösta och kommentera.