Nu lämnar många in cykeln

Vintern går hårt åt våra tvåhjulingar. Många lämnar in cykeln för däckbyte och vårservice.

Hesam Rashed på Abbas Cykelcenter ser över UNT:s reporter Tina Lövranders cykel.

Hesam Rashed på Abbas Cykelcenter ser över UNT:s reporter Tina Lövranders cykel.

Foto: Sven-Olof Ahlgren

Uppsala2013-05-05 12:07

Tre stentrappsteg upp ligger Abbas Cykelcenter på S:t Persgatan, en pytteliten verkstad där väggarna utnyttjas ända upp till taket. Abbas är i full färd med att byta däck på en damcykel. Egentligen heter han Hesam Rashed, men alla säger Abbas.
– Värsta ruschen med däckbyten är över, nu är det mer reparationer av olika slag, säger han.
Punktering är det som flest kunder kommer in med.

Vintern sliter på cykeln, särskilt när det fryser och töar om vartannat, som i år. Verkstäderna rekommenderar en årlig service. När Abbas får frågan hur bra folk är på att sköta om sina cyklar skrattar han.
– Ha ha, inte alls bra. De tänker inte ens på det utan tror bara att den ska rulla. Sedan blir det stopp. Plötsligt är det kanske metall mot fälgen för att bromsklossarna blivit nednötta. Unga sköter cykeln sämst. Äldre är mer noga, säger han.

Min egna smutsiga cykel är lite styvmoderligt behandlad. Jag frågar runt hos flera cykelverkstäder vad det skulle kosta att få den servad. En felsökning och genomgång med mindre justeringar och smörjning kostar från 200 till 400 kronor. Ska sedan fel åtgärdas blir det förstås ett annat pris.
Cykel Viktor på Svartbäcksgatan har en betydligt större lokal än Abbas, cyklar i långa rader och flera mekaniker i arbete.
– Efter påsken blev det full fart. Vi lagar runt 80 cyklar om dagen i snitt på våren, säger delägaren Marcus Sten.

Under vintern rostar kedjan och handbromsen lättare. Det kan bli fukt som fryser i växeln och om man då inte är försiktig kan växelreglaget gå sönder. Isiga och spåriga cykelbanor kan få kedjor att hoppa av och hjul att bli skeva.
Annat som ställer till det är gruset. Stenar kan fastna i kedjan så att den faller av. En fuktig vinter nöts bromsklossarna mycket också. Sanden och vattnet blir som en slipsten.
– En bil servar man efter ett visst antal mil. Man borde tänka likadant om cykeln, säger Marcus Sten.

Tommy Jansson på Cykel & Skidstället tvärsöver gatan betonar vikten av att hålla hela cykeln ren för att mota bort rosten, även om moderna cyklar inte rostar så mycket. Men han höjer ett varningens finger.
– Använd inte högtrycksspruta på navet, då kan vatten tränga in i packningarna.
Man behöver inte alltid gå till en cykelverkstad, mycket kan man åtgärda själv på sin cykel, säger Tommy Jansson. Det han tycker är absolut viktigast är att lysena fungerar.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om