Utbildningsnämndens ordförande Eva Christiernin (S) säger att hon aldrig har varit med om något liknande.
– Det här har varit extraordinärt. Bortom extraordinärt, till och med, säger hon.
Det finns enligt Eva Christiernin flera saker som varit "bortom extraordinärt" i processen att placera ut de 54 elever från Kajan friskola som drabbats av nedläggningen. Bland annat tidsramen, men också ambitionen att inte splittra barnen från deras mindre grupper som de har gått i.
– Det viktigaste medskicket från föräldrarna har varit att vi ska göra allt vi kan för att hålla ihop de här smågrupperna, säger hon.
På Kajan friskola har barn som haft svårt i andra skolor hamnat. Det kan röra sig om allt från tidigare hemmasittare till elever med flertalet NPF-diagnoser. En lösning för eleverna har varit dessa mindre grupper som barnen placerats i. Enligt Anders Kaliff, vars dotter Svea går i skolan, har det varit ett system som fungerat förhållandevis väl.
– Allt har inte fungerat perfekt på Kajan. Det har varit en skola där alla 54 elever har känt sig konstiga, men de har känt sig konstiga tillsammans.
Väntan inför måndag är en nervös sådan för föräldrarna. Enligt Anders Kaliff varierar de potentiella utfallen från bra, till näst intill mardrömslika. Hans drömscenario är att de 54 barnen från Kajan hamnar på "mindre och dokumenterat bra kommunala skolor". Men det finns det inga garantier för, enligt Kaliff.
– Man är ju rädd att det blir någon slags nödlösning.
Anders Kaliff är en del av en föräldragrupp som har skött kommunikationen utåt med relevanta aktörer. Bland annat utbildningsförvaltningen på Uppsala kommun, men också politiker i riksdagen. Anders Kaliff menar att många av föräldrarna gärna hade sett en mer permanent lösning.
– En stor del av oss föräldrar vill ju att kommunen i stället ska ta tag i en riktig resursskola, något som de flesta anständiga kommuner har.
Men så lär det inte bli – utan eleverna från Kajan kommer att placeras ut på befintliga kommunala skolor. Om placeringen inte blir lyckad kommer det få konsekvenser både för elever och vårdnadshavare, enligt Anders Kaliff.
– Det riskerar att bli en hord med sjukskrivna elever och föräldrar.
Anders Kaliff förklarar att han har förståelse för att kommunala beslut kan vara "bökiga", men att han och andra föräldrar upplever att kommunen hade kunnat agera annorlunda.
– Jag hade förmånen att träffa Olof Palme, och han sa att politik är att vilja. Men var är viljan från politikerna nu?