Videon är inte längre tillgänglig
Fredrikslunds gård ligger precis söder om Uppsala och har, enligt vad de själva vet, Sveriges nordligaste kommersiella sparrisodling. I dagarna har den första sparrisen skördas och under mitten av veckan beräknas skörden av den populära primören komma igång ordentligt. Hur stor årets skörd blir är ännu oklart.
- Det är nästintill omöjligt att se, säger Gustaf Olsson, lantbrukare på Fredrikslunds gård.
- Sparrisen vill ha värme, först när det blir 20-22 grader varmt blir det fart på odlingen.
I år är våren ungefär en vecka sen, vilket gör skördesäsongen för sparrisen kortare än vanligt. Sparrisen kan nämligen bara skördas fram till midsommar, sedan behöver plantorna tid på sig att komma igen inför vintersäsongen. Den korta våren behöver dock inte vara ett problem, blir det bara tillräckligt varmt kan sparrisen ta igen förlorad tid.
Fredrikslunds gård skördar i år sparris på ungefär en hektars yta. Som bäst ger odlingen 800-900 kilo per hektar. Gården planterade sin första odling 2003.
- Det är svårt att få ekonomi i det. Än så länge har vi det mest som en kul grej, men vi arbetar på att skörden ska bli större. Vi känner oss fram, säger Gustaf Olsson.
Att grön sparris är i ropet känner man av på gården.
- Vi märker att den blivit populärare, vi har inga problem med att bli av med den, direkt. Det är ju en härlig primör som går att äta på så många vis, säger Gustaf Olsson.
Grön sparris går bra att odla så långt norrut som i Uppland, men de stora regionerna för sparris i Sverige är Skåne och Gotland. Den uppländska sparrisen ger lite mindre skördar. För den eventuella hemmaodlaren är det tålamod som gäller. Först efter 6-7 år når plantorna sin kulmen. Och efter midsommar bör man lägga band på sig och sluta skörda helt och hållet.
- Man måste också ha hyfsat mycket sparris för att det ska bli något. Har man bara några plantor blir det mest en prydnadsväxt, säger Gustaf Olsson.