För att öka tryggheten i Gottsunda har Uppsala kommuns fastighets AB och Gottsunda centrum gått in i ett samarbete med Polismyndigheten, som UNT tidigare rapporterat om. Polisen kan nu få en lägesbild direkt i telefonen om ett larm kommer, för att direkt göra en bedömning av situationen.
Nu är pilotprojektet igång, och polisen kan lätt se vad som händer i Gottsunda centrum.
– Vi har tillgång till kamerorna via telefonerna. Sedan har vi även tillgång till kamerorna via iPads, vanlig laptop eller en fast dator, säger Martin Gunér, gruppchef för polisens gottsundagrupp.
Med Uppsala kommuns kameror inne i centrum och polisens kameror utanpå byggnaden är det upp emot ett 30-tal kameror som nu finns tillgängliga. Martin Gunér upplever projektet som uppskattat.
– Det vi fått höra hittills har varit positivt, att man tycker det är bra att polisen är med, är aktiv i området och jobbar mot den problembild som finns.
Regelboken kring tekniken säger att kameror bara får användas i tjänstesyfte, materialet får inte lagras i mer än två månader och vem som helst kan inte ta del av materialet.
– En utredare kanske inte har behovet att se live, och en i yttre tjänst behöver kanske inte se 62 dagar tillbaka. Man har tillgång till det man behöver, säger Martin Gunér.
Skulle en fasad med fönster komma med i bild kommer dessa att maskas, censureras, för att inte ge polisen insyn i någons privata bostad.
Tekniken att se övervakningskameror i mobilen är inte ny utan finns på fler platser i Sverige, men gäller då bara polisens egna kameror utomhus. Uppsala, och Gottsunda centrum specifikt, är däremot tidiga med någonting nytt.
– Vad gäller Gottsunda centrum så är det här ett pilotprojekt som drivs i samarbete mellan lokalpolisområdet här, nationella operativa avdelningen och Uppsala kommuns fastighetsbolag, säger Martin Gunér.
Pilotprojektet i Gottsunda centrum sträcker sig till nästa vår. Martin Gunér hoppas på ett fortsatt samarbete med kommunen.
– Det är en tanke att bygga vidare på när krogarna öppnar igen, säger han.
Där polisen bedriver kamerabevakning har polisen en upplysningsskyldighet. Detta sker bland annat med skyltar och information på polisens hemsida.