Nu kan du välja din egen hjälpreda

1 maj införs eget val i Uppsala. Erfarenheter från andra kommuner visar att människor är positiva till att välja själva, men få väljer privata utförare i början. Många tycker också att informationen är för dålig för att kunna göra ett vettigt val.

Uppsala2008-04-29 20:35
På torsdag inleder alliansen i Uppsala en stor valfrihetsreform där privata företag släpps in på områden där kommunen hittills haft ensamrätt. Reformen kallas eget val och går ut på att funktionshindrade och äldre ska få välja vem som ska utföra de tjänster som de har rätt till, kommunen eller ett privat företag.

- Vi gör det här för att ge den enskilda människan frihet att välja själv. Vi tror också att kvaliteten höjs eftersom den som har högst kvalitet får flest kunder, säger Stig Rådahl (m), ordförande i nämnden för vuxna med funktionshinder.
Totalt berörs omkring 2 750 människor av eget val. Hur många företag som är intresserade är för tidigt att säga. Inom ledsagarservice, som är det första verksamhet där eget val införs, har hittills bara två företag visat intresse.
- Vi behandlar deras ansökningar just nu. Utgångspunkten är att alla som uppfyller de villkor vi ställt blir godkända, säger Kjell Holm på kontoret för vuxna med funktionshinder.
Den 1 november är det sedan dags för hemvården och den dagliga verksamheten för funktionshindrade att få eget val.

Det egna valet finns redan i cirka 30 svenska kommuner, ändå har få vetenskapliga studier gjorts av dess effekter.
- Det vi vet är att bemötandet av äldre och andra som fått välja blivit bättre, säger Per-Gunnar Edebalk som är professor i socialt arbete vid Lunds universitet och en av de som studerat eget val.
Orsaken är att utförarna konkurrerar med kvalitet och inte med pris, eftersom priset för varje omsorgstimme är lika för alla, säger Per-Gunnar Edebalk. Enkäter som gjorts bland äldre i kommuner där eget val finns visar också att äldre gillar tanken på att få välja. Ändå är det få som i början väljer någon annan utförare än kommunen.

- Ofta är det bara några procent som väljer ett privat företag, men sedan blir de fler och fler. Gamla som redan har hemtjänst byter ogärna utförare, medan yngre pensionärer i större utsträckning väljer privat, säger Per-Gunnar Edebalk.
Många vill också ha mer hjälp av kommunens biståndshandläggare för att kunna välja eftersom de tycker att informationen om de olika utförarna är knapp.
- De gamla har svårt att veta vad som skiljer företagen åt och vill få råd, men biståndshandläggarnas jobb är att ge objektiv information. Därför blir det utförarnas rykte som styr vad de äldre väljer, säger Per-Gunnar Edebalk.
Frågor och svar om eget val:
Vad är eget val?

Eget val innebär att personer som får beslut om hemvård (hemtjänst och hemsjukvård), ledsagarservice eller daglig verksamhet själva får välja vem som ska utföra tjänsten.

När införs det?
1 maj för ledsagarservice, 1 november för hemvård och daglig verksamhet.

Hur vet man vilka utförare som finns?
Alla företag som erbjuder tjänsten samt kommunen finns presenterade i en katalog. Presentationerna är korta och objektiva, den som vill ha mer information får söka den själv.

Vad händer om man inte kan välja?
Då får en anhörig eller god man göra valet.

Vad händer om man inte vill välja?
Då finns ett icke valsalternativ, för ledsagarservice är det kommunens egen produktion. För hemvård och daglig verksamhet är det ännu inte bestämt.

Hur kontrolleras utförarna?
De kontrolleras innan de blir godkända. Kommunen har också en skyldighet att följa upp hur utföraren sköter sig.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om