Nu kan du själv rapportera biverkningar
Att patienter och konsumenter själva rapporterar misstänkta biverkningar till Läkemedelsverket är ett bra komplement till sjukvårdens rapportering. Allmänhetens rapporter tillför delvis ny information om biverkningar av läkemedel.
Foto:
- Allmänhetens rapporter ger till viss del en annan bild än sjukvårdens rapportering. Att flera rapporter gäller håravfall till exempel pekar på att denna biverkan kan upplevas starkare av patienter än av sjukvården, säger läkaren Gunilla Sjölin-Forsberg, chef för Enheten för läkemedelssäkerhet vid Läkemedelsverket.
En del av rapporterna gäller allvarligare biverkningar. Fastän läkare har skyldighet att rapportera allvarliga misstänkta biverkningar visar en dubbelkoll att de fall som allmänheten rapporterade inte också rapporterats in från sjukvården.
Rubbad hjärtrytm av en antipsykotisk medicin är en av de allvarliga biverkningarna i rapporterna från allmänheten. Den är känd sedan tidigare och finns med i produkttexten för läkemedlet.
Flera andra rapporter från allmänheten om allvarligare biverkningar gäller dock reaktioner som inte tas upp i produkttexterna.
- Dessa följer vi nu upp närmare i flera andra databaser. Om flera rapporter visar på ett samband kan det komma att leda till ändring av produkttexten för läkemedlet, säger Gunilla Sjölin-Forsberg.
Långt ifrån alla oönskade reaktioner under behandling med ett läkemedel behöver vara biverkningar av läkemedlet ifråga. Om reaktionen försvinner när behandlingen upphör ökar sannolikheten för att den verkligen orsakades av läkemedlet.
I majoriteten av de fall där dosen justerades eller medicineringen avslutades uppgav patienterna av biverkningen försvann eller minskade. Bara 19 procent svarande att de inte såg någon skillnad i biverkningen.
Av rapporterna från allmänheten gäller dock bara en mindre del fall där biverkningen ledde till att behandlingen förändrades. Trots biverkningen fortsatte de flesta medicineringen. Majoriteten diskuterade också den misstänkta biverkan med sin läkare.
Av konsumentrapporterna har bara sex procent gällt läkemedel ur apotekens receptfria sortiment.
- Framöver hoppas vi få in fler rapporter som gäller receptfria läkemedel. Vi ser konsumentrapporter som en möjlighet att bredda kunskaperna om denna läkemedelsgrupp, säger Gunilla Sjölin-Forsberg.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!