– Det har kommit ovanligt mycket svamp i år eftersom det har varit ovanliga temperaturer och väderförhållanden. I juni var det väldigt varmt men det blev sedan svalare och regnigare under mitten på sommaren. Svamparna tror därför att det är höst vilket innebär att de har kommit fram tidigare. De har "fruktifierat" som experter brukar säga, säger svampkonsulenten Björn Bråvander.
Vi träffar honom i Kåbo eftersom han vill visa oss den sällsynta och giftiga djävulssoppen som nu dykt upp i trakten.
– Det är unikt att den dykt upp här eftersom den tidigare bara hittats på Öland och Gotland i Sverige. Den har kommit tre år i rad under parklinden på den här gräsmattan. Den gynnas av de värmperioder vi har haft de senaste somrarna.
Nästa stopp blir Kronparken där Björn Bråvander ivrigt visar massor av stolt fjällskivling, som är en av de klassiska matsvamparna. Den kännetecknas av en stor hatt med fjäll som lätt kan borstas av. På undersidan är den vit och foten har ett zebraliknande sicksackmönster.
– Svampsäsongen för året ser ut att bli bra, det kan vi se redan nu. Vissa fjällskivlingar är nästan övermogna och det är ett tecken på att de kommit tidigt.
Björn Bråvander tar oss vidare till Lunsen där han visar upp mängder av olika svampar. Kantareller, fler stolta fjällskivlingar och olika sorters kremlor i ett flertal färger går alla att hitta i skogens mossa.
– Det man framför allt ska tänka på när man plockar svamp är att alltid ta upp hela svampen. Det är för att man lättare ska kunna identifiera svampen eftersom vissa svampar liknar varandra och man vill inte få med sig någon giftig hem.
Var kan man mer hitta svamp i Uppsala?
– Det beror helt på vilka svampar man är ute efter. Men Uppsala ligger perfekt på kartan i brytpunkten mellan syd och nord, vilket gör att vi har såväl arter som trivs i ädellövskog som i barrskog. Här i Lunsen finns massor, vill man plocka närmare centrum kan man kika i Stadsskogen eller någon av stans parker.
Har du fler tips?
– Använd alla dina sinnen. Känn, lukta och smaka. Alla svampar kan man smaka på så länge man noggrant spottar ut efteråt. Grovrensa den svamp du först säkert har identifierat i skogen så slipper du bära hem angripen och dålig svamp.