En folksamling står och lyssnar utanför Orangeriet i Lövstabruk. Peter Egardt, landshövding i Uppsala län, är på plats för att hålla ett invigningstal.
– Det här är Sveriges industriella vagga. Det är viktigt att ta vara på våra bruksorter och de unika miljöer som finns här, säger han.
– En miljon svenskar kan spåra rötter till vallonerna, lägger han till.
En representant från belgiska ambassaden har kommit för att uppmärksamma Vallonbruksveckan.
– Som liten läste jag om Nils Holgersson som flög över alla bruken. Inte visste jag då att det var mina förfäder som hjälpt till att bygga upp dem, säger hon. Några av dem som står i folksamlingen och lyssnar på invigningstalet är Bengt, Kevin och Melvin Trolin.
De är för dagen klädda i herrgårdskläder från sent 1700-tal som ser ut att vara mycket varma i solskenet.
– Jag vill passa på och visa upp de här kläderna eftersom de passar bra med omgivningen, säger Bengt Trolin som vanligtvis jobbar som guide. Några andra har letat sig över bron till herrgården. Här står några Rolls-Royce uppställda. Bland besökarna står Karl-Arne Martinelle som själv är vallonättling. Hans förfäder kom på 1600-talet och slog sig ned vid Lövstabruk, och hans familj har bott på samma plats i generationer.
– Gamla och handgjorda bilar fascinerar mig mer än saker som är massproducerade. Det är hantverket som är viktigt och det passar bra in med Lövstabruk, säger han.
– Jag tycker det är kul att bilarna är här med tanke på att Rolls Royce är överklassens bil och här bakom i herrgården brukade baroner bo.
Hans Örming står vid en Rolls Royce och är själv ägare till en.
– Det finns två typer av ägare av Rolls-Royce, en typ som putsar och ställer ut och en annan som kör bilen, säger Hans Örming.
– De här bilarna tillhör en era som är försvunnen. Alla bilar här förutom en har hydralisk fjädring. Sånt här görs inte i dag, säger Hans Örming.