Jätterivningen i centrala Uppsala har inletts

Det som förut var Skatteverket jämnas nu med marken. Det jättelika kvarteret i centrala Uppsala ska förvandlas totalt och få bostäder, kontor och hotell. Frågan är bara: riskerar det i stället att bli en stor ödetomt?

Efter att man tagit hand om inredning, innerväggar och annat som kan återbrukas har turen nu kommit till betongskelettet. Innan april ska rivningen vara klar.

Efter att man tagit hand om inredning, innerväggar och annat som kan återbrukas har turen nu kommit till betongskelettet. Innan april ska rivningen vara klar.

Foto: Elin Sandow

Uppsala2024-01-19 05:00

Den stora byggnad där Skatteverket tidigare höll till är nu bara ett betongskelett, med gapande hål där fönstren tidigare satt.

– Vi började med att systematiskt demontera inredning och fönster, för att kunna återanvända det i så hög grad som möjligt, förklarar Jens Skoglund, Uppsalachef på fastighetsbolaget Vasakronan som äger området. 

– Nu återstår tungrivningen, men vi kommer att återanvända även så mycket av betongen som vi kan.

Här i kvarteret Hugin satt tidigare också Livsmedelsverket och länsstyrelsen. När de stora kontorskomplexen byggdes på 1970-talet ville man få till en barriär mellan city och industriområdet söder om Strandbodgatan – det som numera är bostadsområdet Industristaden (även kallat Kungsängen). 

I dag är målet det motsatta: att riva barriären och knyta ihop stadsdelarna. Något som kräver att stora delar av kvarteret jämnas med marken.

– Förutom kontor och bostäder är planen att det också ska bli hotell, butiker och restauranger i kvarteret. Det ska bli puls och liv här dygnet runt, säger Jens Skoglund.

undefined
I de stora kontorskomplexen höll flera myndigheter tidigare till. Kvarteret byggdes på 1970-talet som en barriär mellan city och industriområdet på södra sidan Strandbodgatan.

I östra delen av kvarteret har ett nytt bygge redan kommit långt. I det nya mörkt glänsande huset ska det bli kontor och laboratorier.

Här i den mittersta delen, där rivningen nu pågår, är planen att bygga 20 000 kvadratmeter kontor samt hotell. Senast i början av april ska rivningen vara klar, och under 2024 är förhoppningen att nybyggena ska komma igång för att stå klara 2027.

2028 är det enligt tidsplanen dags för den östra och sista etappen, närmast Fyrisån. Där blir det 300-400 lägenheter och en förskola. Även en park ska få plats.

undefined
Så här kan kvarteret komma att se ut. Närmast Fyrisån (som syns högst upp till höger) blir det bostäder. I resten av kvarteret blir det främst kontor, men även hotell, restauranger och butiker planeras.

Men lågkonjunkturen gör att planerna svajar. Inget är ännu klart vad gäller vare sig hotellet eller hyresgäster till de planerade kontoren.

– Det är lite svårare att genomföra nybyggnadsprojekt nu. Vi har en dialog med en hotellaktör, men inget är påskrivet än. Sedan vill vi även hyra ut en del av kontorsytorna innan vi börjar bygga. Men än så länge går det enligt tidsplan, säger Jens Skoglund. 

Finns risk att det här blir en ödetomt under flera år?

– Vi jobbar hårt för att kunna realisera projektet så fort det bara går. Om det skulle dra ut på tiden kommer vi att utvärdera olika alternativ för vad vi kan göra på platsen under tiden, vad det skulle kunna vara får vi ta ställning till om vi hamnar där. Vi är måna om att området ska vara en trygg och levande del av staden.

undefined
"Det ska bli puls och liv här dygnet runt", säger Jens Skoglund på Vasakronan.

Kontors- och hotellbyggnaderna kommer att bli åtta våningar höga, alltså betydligt högre än de byggnader som ska rivas. Även bostadshusen kommer att behöva bli många våningar för att få plats med alla planerade lägenheter. 

Grannar har överklagat planerna i flera omgångar. Dels har man menat att husen kommer att leda till oacceptabel skuggning av befintliga bostäder, dels att utbyggnaden strider mot skyddet för riksintresset i centrala Uppsala genom att siktlinjer mot Slottet och Domkyrkan försvinner. Alla överklaganden har avslagits i domstol.

Det är ju höga hus. Blir inte det som att bygga en ny barriär?

– Nej. Tanken är att kvarteret ska bli en tydligare del av innerstaden, med mycket liv och rörelse. Vi ska också knyta ihop öst och väst med ett grönstråk som kommer att börja vid Hamnplan, gå genom hela kvarteret Hugin och som i framtiden är tänkt att sträcka sig ända till stationsområdet.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!