Nu har nya rektorn tagit över

På fredagen hölls den första rektorsinstallationen i SLU:s snart 30-åriga historia. Under högtiden i aulan vid Ultuna lämnade Ann-Christin Bylund över rektorskedjan till sin efterträdare.

Lisa Sennerby Forsse är SLU:s femte rektor och den andra kvinnan i rad på den här posten.

Lisa Sennerby Forsse är SLU:s femte rektor och den andra kvinnan i rad på den här posten.

Foto: Sven-Olof Ahlgren

Uppsala2006-09-08 16:45
Lisa Sennerby Forsse är SLU:s femte rektor och den andra kvinnan i rad på den här posten. Hon fick också ta emot en nyanskaffad rektorskåpa i Lantbruksuniversitetets färger rött och grönt.
Genom att ordna en särskild ceremoni för rektorsskiftet vill SLU understryka kontinuiteten i rektorsämbetet på ett tydligare sätt.
I sin programförklaring konstaterade Lisa Sennerby Forsse att hennes företrädare har varit starka pådrivare i frågor som varit särskilt angelägna under deras ämbetsperiod.

Flera utmaningar
Lennart Hjelms övertygelse att allt liv hänger samman låg bakom sammanslagningen av Skogs-, Lantbruks- och Veterinärhögskolorna till SLU.
Mårten Carlsson gjorde stora insatser för att utveckla pedagogiken på SLU. Thomas Rosswall satte fokus på globala miljöfrågor. Ann-Christin Bylund har framför allt arbetat med interna uppgifter.
— Vi vet inte hur framtiden kommer att te sig, men SLU står i dag väl rustat för att ta sig an kommande utmaningar, konstaterade Lisa Sennerby Forsse. Hon nämnde särskilt följande områden:
SLU har några av landets mest efterfrågade utbildningar. Men samtidigt som 900 sökande slåss om 82 platser på veterinärutbildningen finns tomma platser på många andra program.
Visionen att SLU ska vara ett ledande universitet i Europa inom sina ansvarsområden står fast.
SLU borde kunna öka samarbetet med Uppsala och Lunds universitet. Umeå Plant Science Center är ett lysande exempel på sådant samarbete.
Kraftsamling innebär att man måste välja bort något — det svårast av allt. Universiteten i landet måste komma överens om vem som ska ha huvudansvaret för vissa forskningsfält eller utbildningar, det vill säga profilera sig hårdare.
Eftersom forskningen är internationell till sin natur och grundutbildningen rör sig i samma riktning, måste internationaliseringen på nytt sättas i fokus för SLU:s verksamhet.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om