Nelins livsmedelsbutik i Uppsala ökar omsÀttningen med över 40 procent jÀmfört med en normalvecka.
ââPĂ„sken Ă€r vĂ„r bĂ€sta helg. Julen Ă€r sĂ„ lĂ„ngdragen. Under pĂ„sken sĂ€ljer vi för 40â45 procent mer Ă€n under en normalvecka, sĂ€ger Kjell-Ă
ke Jonsson, delÀgare i familjeföretaget.
I kronor rÀknat ökar omsÀttning frÄn 1,6 miljoner kronor en normal vecka i februari till omkring 2,3 miljoner kronor innevarande vecka.
PĂ„skhandeln drar i Ă„r extra nytta av att folk nyss har fĂ„tt lön. Kjell-Ă
ke Jonsson tycker Àven att det Àr en fördel att pÄsken ligger tidigt, plus att det Àr relativt kallt vÀder.
ââDĂ„ stannar folk hemma mer och det Ă€r bra för oss.
Har ni extra marknadsföring kring pÄsk?
ââNej, vi har normal annonsering, inget speciellt.
NÀr det gÀller köpmönstren tycks pÄsken hÄlla traditionerna.
ââDet Ă€r ungefĂ€r samma varugrupper som gĂ„r mycket: Ă€gg förstĂ„s, lamm, pĂ„skmust och sĂ„ vidare.
Enligt fjolÄrets pÄskundersökning av Svensk Handel, utförd av HUI Research, anses följande rÀtter i nÀmnd ordning vara de viktigaste pÄ bordet: Àgg (överlÀgsen etta), sill, lax, Janssons frestelse, lamm, köttbullar, prinskorv och revbensspjÀll.
En stor del av allt detta handlas under torsdagen. Svensk Handel har i Ärets undersökning berÀknat att det handlas mat och dagligvaror för nÀrmare 1,8 miljarder kronor denna dag. TvÄa i veckan Àr onsdag med nÀrmare 1,5 miljarder kronor. FörsÀljningen under veckan berÀknas vara 25 procent högre Àn en vanlig vecka.
Det finns ingen statistik pÄ att pÄsken verkligen Àr den största mathelgen för Äret. Jul och midsommar konkurrerar. Midsommar Àr kortast och sannolikt sist i handelssiffror av de tre. PÄsken och julen Àr rÀtt olika handelsmÀssigt, anser Lisa Burden, handelsutvecklare pÄ Svensk Handel.
ââUnder julen handlar man mer under hela december. PĂ„sken Ă€r mera pang pĂ„! konstaterar hon.
Har pÄskhandeln ökat mer Àn handeln i övrigt?
ââNej, det Ă€r ganska konstant.
Lisa Burden poÀngterar att pÄskhandeln skiljer sig frÄn julhandeln Àven pÄ sÄ sÀtt att den förra Àr mycket mer koncentrerad kring mat.
ââPĂ„sken Ă€r ganska kravlös pĂ„ det sĂ€ttet. JĂ€mfört med julens julklappar och firande pĂ„ olika hĂ„ll sĂ„ Ă€r pĂ„sken okomplicerad.
Kjell-Ă
ke Jonsson mÀrker ocksÄ att kunderna tar det lite lugnare nu Àn kring jul.
ââDe verkar mindre stressade, sĂ€ger han.
Ăr pĂ„sken en rolig tid pĂ„ jobbet?
ââJa, det Ă€r mycket att göra, men man mĂ„ste ta sig tid med kunderna ocksĂ„.