Nu finns miljövänlig julbelysning

Adventsstjärnor, adventsljusstakar och ljusslingor. Aldrig tänds så många lampor som i juletid och miljökämparna gråter. Men det finns miljövänliga alternativ.

Foto: Rolf Hamilton

Uppsala2010-11-30 14:00

Vid upplysta träd och grenar på Rustas ljusavdelning i Boländerna i Uppsala står Marie-Louise och Nils-Göran Åberg. Tänker de på miljön när de väljer julbelysning?
– Vi har gjort det en hel del, vi har skaffat ledlampor. Vi har husbil och där har vi också ledbelysning, vi vet att det tar mycket mindre ström, berättar Marie-Louise Åberg. 
– Husbilen kan stå utan ström i veckor, inflikar Nils-Göran Åberg.

Ledlampan är en efterföljare till dagens lågenergilampa och innehåller till skillnad från lågenergilampan inget kvicksilver. Marie-Louise och Nils-Göran är inte ensamma om att välja ledlampor. Polishuset i Uppsala brukar stoltsera med flest adventsljusstakar i staden, en i varje fönster. I år har alla försetts med ledlampor. Också glödlamporna i Uppsalahems granar har bytts ut mot det energisnålare alternativet. Energibesparingen är motsvarande 230 resor tur och retur mellan Uppsala och Stockholm, enligt företagets egna beräkningar.
Enligt Ylva Lindbom, butikschef på Rusta, säljer ledlamporna bra.
– I mycket julbelysning sitter ledlampor, då går de överlägset bäst. Successivt blir det mer och mer ledbelysning som efterfrågas.

Traditionella glödlampor har de inte längre utan säljer mest standard lågenergilampor, men Ylva Lindbom tror inte att alla är medvetna om vilka alternativ som finns.
– Jag tror inte att alla är medvetna om att ledlampor finns och att det är en viss skillnad, säger Ylva Lindbom.
Användningen av ledlampor har ökat, konstaterar också Magnus Frantzell , vd för organisationen Belysningsbranschen:
– Ledlampor tar en betydligt större marknadsandel nu än tidigare. Det är ju en prisskillnad så i slutändan är kanske pengar det som avgör. De är dyrare men å andra sidan sparar man ju 80 till 90 procent el.
Enligt Energimyndigheten är det just på julgransbelysningen man kan spara mest el, upp till 95 procent om man byter till ledlampor.
Marie-Louise och hennes man tycker att lamporna är ganska dyra. Nu står de med var sin ljusgren i händerna, en vit och en svart. Vilken ska de välja? De hade först bestämt sig för den vita, men sedan upptäckte Nils-Göran att det fanns en svart med ledlampor. Till slut blir det estetiken som får avgöra.
– Jag tycker att den vita är så snygg, säger Marie-Louise Åberg.
Hur miljömedvetna är de vanligtvis?
– Vi sopsorterar ju, säger Marie-Louise Åberg.
– Annars åker vi omkring och skitar ned med en dieselbil, säger Nils-Göran Åberg.
Jeanette Söder befinner sig också som kund bland adventsljusstakarna. Hon tvekar inte när hon väljer lampor.
– Jag köper inga vanliga lampor. Lågenergilampor blir inte lika varma så det är inte lika stor brandrisk och barnen bränner sig inte heller, säger Jeanette Söder.
Ledlampor hon till väl. Hon läser till dekoratör och har gått flera ljusutbildningar. Om ledlampor finns slår hon till direkt.

Bredvid ett berg av ljusslingor står Karin Bjerking och fingrar på en som är rosa. I vanliga fall är det hennes man som står för lampinköpen, men om det var hon skulle hon handla miljömedvetet. Tidigare var hon aktiv i Miljöpartiet, letade miljömedvetna kläder och försökte få sin affär att bara köpa ekologiska varor. Men ambitionsnivån har trappats ned.
– Jag var riktigt ordentligt miljömedveten i trettioårsåldern, sedan tröttnade jag lite och bytte stil, säger Karin Bjerking.
Lampvalet tycker Karin Bjerking är en djungel.
– Det är svårt att veta vad som är bra. En del har ju kvicksilver i sig. Hur bra är det? Det är jättesvårt att ta reda på vad som är bäst i det långa loppet.
Nu vill hon bara ha en ljusslinga till sin rosa julgran.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!