Nu finns det svamp i skogen – både kantarell och sopp

Mycket regn varvat med mycket sol skapar fina förutsättningar för att det ska bli en bra svampsommar. Redan nu finns det gott om kantareller i skogen.

Just nu finns det ganska gott om blek kantarell, men om en till två veckor bör det även finnas vanlig kantarell.

Just nu finns det ganska gott om blek kantarell, men om en till två veckor bör det även finnas vanlig kantarell.

Foto: Gorm Kallestad

Uppsala2022-07-13 07:55

Den svampsort som redan börjat sticka upp i ett rätt stort antal i skogarna runt om Uppsala är blek kantarell. Den kommer vanligtvis lite tidigare än den vanliga kantarellen, ungefär runt midsommar.

– Den vanliga kantarellen är också på väg upp, även om den är liten än. Men jag skulle gissa att det finns gott om den också om cirka en till två veckor, säger Björn Bråvander, vice ordförande i Uppsala svampklubb.

För att ha bäst chans att hitta blek kantarell så ska man leta i närheten av träd som ek, hassel och bok, menar han.

– Kantarellen samarbetar med träd, och den bleka kantarellen växer ofta i anslutning till de träslagen. Den vanliga kantarellen växer i anslutning till både barrträd och lövträd, men den typiska platsen att hitta den är kanske utmed stigar i skog med blåbärsris.

undefined
Just nu finns det ganska gott om blek kantarell, men om en till två veckor bör det även finnas vanlig kantarell.

Om man ger sig ut i markerna där det finns blek kantarell så kan man även leta efter finluden stensopp, en variant av Karl-Johan.

– Den växer också i anslutning till samma träd. 

Andra matsvampar som finns att plocka är kremlor, och snart även riskor. Björn menar dock att det är klokt att ha med sig en svampbok om man är osäker, eftersom man aldrig ska äta en svamp man inte är säker på.

– Det finns inte jättemånga giftiga svampar, men det finns några få som är dödliga. Så det är bra att ha med sig en bok, annars kan man gå en kurs med en svampkonsulent.

Andra tips som Björn kommer med är att man alltid ska ha med sig en luftig korg och en svampkniv.

– Det är bra att göra grovrensningen ute i skogen. Det går oftast snabbare än att göra det hemma efteråt.

undefined
Stensopp växer ofta i anslutning till blek kantarell. Den går också att äta.

Han menar också att det är bra att leta i svamprika områden.

– Om man ser mycket svamp någonstans, även om det inte är rätt sort, så betyder det ändå att det är bra fukt i marken. Då kan man fortsätta att leta i det området.

Man ska inte förvara svampen i en plastpåse, och Björn menar också att det är bra att tillaga den ganska direkt när man kommer hem.

– Man ska behandla svamp som ett känsligt livsmedel, ungefär som kött. De ska inte förvaras i kylen och många svampar blir otjänliga inom en till två dagar, säger han.

Även om väderförutsättningarna har varit bra i år, så menar Björn att det ändå är svårt att förutspå hur mycket svamp det kommer att bli.

– Man kan aldrig vara helt säker på hur mycket svamp som kommer att komma, men än så länge ser det väldigt lovande ut i Uppsalatrakten.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!