Över 30 grader varmt. Nu har sommaren anlänt på riktigt och Uppsalaborna strömmar till smultronställen runt om stan. Margareta Israelsson och Maria Wisén ligger på en avskild del av Björklingebadets strand tillsammans med fyra håriga vänner.
– Får de bada är de glada, de är som oss. Vi simmar tillsammans. Det är så härligt så, säger Margareta Israelsson och klappar Fanny, en dyvåt Golden retriver .
Det här är bara andra gången i sommar som de alla är vid badet. Men om värmen håller i sig kommer det garanterat att bli fler besök, även om Maria Wisén fortfarande väntar på semestern.
– Jag har rullande schema och jobbar ofta kvällspass så då kan jag åka hit innan. Det är helt perfekt, man laddar batterierna, säger hon.
En bit bort på bryggan står Olof Smith tillsammans med sonen Calle som vill få pappa att dyka i från hopptornet.
– Inte i dag. Du kan bada i stället, säger Olof Smith.
Sonen går försiktigt i sjön men ser tveksam ut. Någon poolvärme är det knappast. Storasystern Sara har dock redan doppat sig och ligger och spanar efter abborrar.
– Det är jätteroligt med cyklop. Man kan se allt på bottnen och simma med fiskarna, säger hon.
Pappa Olof Smith håller med om att det är skönt att vara i vattnet men i dag håller han sig på land lapande sol.
– Jag har väntat på det här sedan februari, säger han och sluter ögonen.
Det är fler badgäster på Björklingebadet som tycker att sommaren har låtot vänta på sig. Men på SMHI säger man att sommaren har varit ovanligt tidig.
– Definitionsmässigt så kommer sommaren när man haft en medeltemperatur på 10 grader minst fem dagar i rad. I år började den redan i april, säger Elin Torstensson, metrolog vid SMHI.
Den varmaste temperaturen som någonsin mätts i Sverige var i Ultuna. Året var 1933. Då steg kvicksilvret till hela 38 grader. Ett rekord som enligt SMHI kan slås i sommar.
– Kanske inte till helgen, men det finns alltid chans att det blir så varmt, säger Elin Torstensson.
Strålande sol betyder dock inte bara brunbrända ben och D-vitaminer. Vistas man i värme under lång tid riskerar hjärnan att överhettas och man kan drabbas av värmestress.
– Kroppens slutar fungera och man förlorar medvetandet. Värst risk är det för de som springer när det är väldigt varmt, säger Jan Westman, professor i anatomi vid Uppsala Universitet.Men någon större oro behöver Uppsalaborna inte känna. Jan Westman har ett säkert råd för att garantera hälsan.
– Det bästa folk kan göra är att bara ta det lugnt, njuta och bada.