Nu eldar värmeverket med kol

I veckan började Vattenfall Värmes elda med kol i kraftvärmeverket i Boländerna. Koleldningen kommer att pågå i ytterligare ett par veckor. Orsaken är att torven börjar ta slut.

Uppsala2011-03-06 09:07

Avfallsförbränningen i Uppsala står för mellan 50 och 60 procent av produktionen vid Vattenfall Värmes anläggning. Under de kalla vintrarna använder man också kraftvärmeverket och eldar i huvudsak torv. Men den gångna vintern har varit osedvanligt lång och kall, och torven har börjat ta slut. Därför beslutade man i veckan att börja med koleldning. Koleldningen väntas pågå under två till tre veckor i mars.

Kol betraktas som mindre miljövänligt än torv eftersom det tar miljontals år att återbinda den koldioxid som släpps ut vid förbränning i ny kol, medan torvens tillväxt klarar att binda lika mycket koldioxid som släpps ut vid förbränning på 350–400 år.
– Kol är ett av våra reservbränslen. Vi prioriterar torvförbränning före kolförbränning av miljöhänsyn. Allra värst är förstås oljeförbränning, säger Adrian Berg von Linde, chef för Vattenfall Värme i Uppsala.
– Vintern började tidigt och vi fick köra igång kraftvärmeverket redan i början av november för att klara att leverera den värme som kunderna behövde. Det är ungefär en månad tidigare än normalt, och det har lett till att torven nu börjar ta slut.

Dessutom har två torvleverantörer haft problem med att upprätthålla leveransen och det är svårt att få tag på torv just nu.
– Vi har försökt köpa torv, men det råder brist, säger Adrian Berg von Linde.

Hur rimmar koleldning med era miljömål?
– Vi håller oss inom de gränsvärden vi har för utsläpp, men vi hade ju förstås hellre eldat med torv om det hade varit möjligt. Vi stod inför valet att inte kunna ge kunderna den värme de behöver, eller att elda med kol.

Hur gör ni inför nästa vinter?
– Vi kommer att se till att vi har mer torv i lager så att vi klarar en lång och kall vinter, säger Adrian Berg von Linde.

Fakta Vattenfall Värme Uppsala

Antal anställda: 160
Omsättning: 1,4 miljarder kronor
Investeringar sedan år 2000: 2,3 miljarder kronor
Produktion: 1 900 GWh
Nät (värme, kyla & ånga): 500 km

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!