Det kurrar till i magen och gör lite ont. Sedan kommer illamåendet, sakta stegrandes, och kallsvetten bryter fram i pannan. Sedan är det bara att så snabbt som möjligt ta sig till en toalett. Känner du igen symptomen?
Vi har nyss gått in i vintertiden och med den även kräksjukeperioden. Den senaste veckan har antalet fall av vinterkräksjuka ökat rejält – och det är bara början. Årets utbrott av det otäcka viruset väntas nämligen bli större än de två senaste åren, enligt Birgitta Lytsy, läkare på sektionen för klinisk mikrobiologi vid Akademiska sjukhuset i Uppsala.
– Utbrotten brukar bli stora ungefär vart annat år och nu har det varit två år med ganska små utbrott, säger hon.
Viruset som i dagligt tal kallas för vinterkräksjukan heter egentligen caliciviruset och finns året om. Varför antalet insjuknade personer ökar under vinterhalvåren finns det olika teorier om, enligt Johan Hedlund, smittskyddssjuksköterska vid Akademiska sjukhuset.
– En teori är att vi är inomhus mer och umgås närmare intill varandra under vintern. En annan teori är att luftfuktigheten är lite lägre under vintern än på sommaren. När man kräks kan viruset spridas i små droppar som kallas aerosoler. De dropparna trivs i lägre luftfuktighet.
Caliciviruset är mycket smittsamt och kan överleva på ytor som dörrhandtag eller tangentbord under lång tid. Att helt skydda sig från att drabbas av vinterkräksjukan är därför väldigt svårt menar Johan Hedlund.
– Det allra viktigaste för att undvika att bli sjuk är bra hand- och livsmedelshygien. Det är a och o. Det krävs inte många virus för att man ska bli sjuk och en väldigt vanlig smittoorsak är just dålig livsmedelshygien.
Ett annat råd till personer som varit sjuka och som inte vill sprida viruset till sina medmänniskor är att stanna hemma ett par dagar extra från jobbet eller skolan.
– Rekommendationen är att vara hemma i 48 timmar efter det sista symptomet. Innan dess kan du fortfarande sprida viruset till andra, säger Johan Hedlund.
Titta på tv-inslagen här ovan för att få fler tips på hur du undviker att drabbas av vinterkräksjukan. Och se läkarens instruktionsfilm på hur du ska tvätta händerna på rätt sätt.