Hos Petras blommor på Drottninggatan har ägaren Petra Wall förberett sig inför 14 februari genom att beställa rosor och små och stora buketter.
– Jag säljer fyra gånger mer snittblommor jämfört med en vanlig dag, säger hon.
På liknande sätt skjuter försäljningen i höjden hos Bellis, som har butik på Rackarberget och i Stenhagen. Vd Pontus Höglund räknar med att den ökar två till tre gånger inför alla hjärtans dag. Men priserna skjuter också i höjden, för kunden men även för butiken.
– Priserna brukar generellt sett vara de dubbla i inköp, säger Pontus Höglund.
Därför är alla hjärtans dag en stor försäljningsdag, men inte otroligt viktig för butikens ekonomi.
– Det är väldigt koncentrerat till en dag. Budbilarna går för fullt. Det är ingen livsavgörande dag för oss, men det är kul att det händer något i handeln den här tiden på året när folk inte är så sugna på att köpa blommor, säger han.
Samtidigt pågår tulpansäsongen. Det säljs 120 miljoner tulpaner i Sverige under de månader säsongen pågår, en miljon tulpaner varje dag. Men det låga priset gör att förtjänsten är låg. Uppsala hanterar man 4,5 miljoner tulpaner under en säsong. Blomstergrossisten levererar till omkring 200 kunder i Uppsala, Mälardalen och Norrland. Delägaren Jeanette Rydell tycker att tulpansäsongen är rolig.
– Resultatmässigt ger det kanske inte så mycket. Men tulpaner säljer man på mängd. Det är roligt att hantera så stora mängder blommor.
När UNT hälsar på håller flera av de 30 anställda på att packa rosor för vidare leverans inför alla hjärtans dag. I stället för 10 000 röda rosor en vanlig vecka levererar man 100 000 veckan inför 14 februari. Men mycket kring den dagen är ett vågspel.
– Det är svårt att beräkna vad som säljer och hur mycket som går åt. Och det kostar mycket om det går fel, säger Jeanette Rydell och visar en ny sort för i år: otroligt långa rosa rosor influgna från Armenien.
Så trots att det är full fart är januari och februari några av årets normala månader för branschen. Höjdpunkterna ligger i stället på våren och veckorna före jul.
– April till juni är den stora toppen. På våren köper vi mycket blommor. Det är Mors dag, studentexamen, avslutningar, säger Rolf Persson, ordförande i Blomsterbranschens riksorganisation.
Nu börjar rosornas krig
Tulpansäsong och alla hjärtans dag gör att blomsterbutikerna säljer väldigt mycket snittblommor i februari. Kring den 14 februari kan försäljningen i en butik tre- eller fyrdubblas. Men ekonomiskt är det inte en av årets bättre månader i branschen.
Foto:
Svenska tulpaner, kenyanska rosor
I Sverige säljs varje år cirka 120 miljoner tulpaner. Den allra största delen är uppdrivna i Sverige, där Alverbäcks på Ekerö och Sörby i Gävle är stora odlare.
Rosor odlas framför allt i Kenya, men importeras också från Holland och Ecuador. Sverige importeras mellan 75 och 80 miljoner rosor varje år. Det finns även svenska rosodlare, bland annat i Järna.
Källa: Blomsterbranschens
Riksorganisation
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!