Nu börjar lodjursjakten
I dag, lördag, inleds lodjursjakten. Sex djur få fällas i länet och länsstyrelsens naturbevakare Per Blomkvist, som besiktigar fällorna och de lodjur som fälls, säger att jägarna har gjort ett bra jobb så här långt.
Foto: Scanpix
- Jag anser att jägarna har gjort ett ambitiöst arbete. Det här är bra jägare, säger han.
Jakten pågår tills dess att sex djur har fällts eller till den 31 mars. Har färre än sex djur fällts då är det ändå stopp.
Naturvårdsverket meddelade i slutet av januari att sex lodjur får fällas i länet och totalt räknar man alltså med att det finns 100 djur i Uppsala län. Vissa jägare anser att sex lodjur är för få, men Per Blomkvist betonar att alla jägare han har varit i kontakt med accepterar siffran.
Hur många jägare som deltar i årets jakt kan han inte svara på.
- Det är ledarna i jaktlagen som registrerar sig hos Naturvårdsverket och det är också dessa som är ansvariga för vad som sker i jaktlaget. Jag är noga med jaktetik och de här jägarna känns väldigt seriösa, säger han.
Lodjuren fäller rådjur, och det retar sig vissa jägare på, men lodjur är inte de enda rovdjur som gör det. Även rävar och i viss mån korpar fäller rådjur. Korparna ger sig i regel bara på kid.
- Men givetvis fäller även människor rådjur, säger Per Blomkvist.
När en jägare fäller ett lodjur ska denne inom en timme ringa till polisen på telefonnummer 114 14 och anmäla detta. Polisen tar sedan kontakt med Per Blomkvist som åker ut till platsen för att besiktiga djuret.
- Sedan tar jag med mig kroppen till Statens veterinärmedicinska anstalt i Ultuna, där en veterinär undersöker djuret i forskningssyfte.
- Jägarna får flå djuret på plats och sedan är jägaren skyldig att märka pälsen för att man ska kunna handla lagligt med dem. Jag ska även undersöka platsen där djuret fällts och vad för sorts vapen och vilken kaliber på ammunitionen som har använts, säger han.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!