Nu börjar jakten på studentbostad

Otrygga andrahandskontrakt är fortfarande vad de flesta nyinflyttade studenter får nöja sig med. Nybyggnation i Kåbo och på Kantorn minskar bara köerna marginellt.

Sambo. Albin Lundberg som läser till elektroingenjör är sambo på Kantorn. Han fick köa i tre år för att få studentbostad, men då han kommer från Uppsala kunde han bo kvar hemma. Det var värre för en del kursare som fick tälta första tiden.

Sambo. Albin Lundberg som läser till elektroingenjör är sambo på Kantorn. Han fick köa i tre år för att få studentbostad, men då han kommer från Uppsala kunde han bo kvar hemma. Det var värre för en del kursare som fick tälta första tiden.

Foto: Staffan Claesson

Uppsala2014-07-12 08:00

Videon är inte längre tillgänglig

På gräsmattorna mellan husen i studentområdet Kantorn njuter lediga studenter av solen. Sabina Jansson, 24, som precis gått ut lärarprogrammet, trivs i området. Innan hennes pojkvän fick förstahandskontrakt här hann hon byta adress flera gånger.

– När jag kom till Uppsala 2010 hyrde jag först en liten stuga i Norby. Sedan har jag bland annat bott hos mammas moster och i korridor, alltid i andrahand. Det finns alldeles för få studentbostäder med tanke på hur många studenterna är.

I höst börjar Rikshem bygga 340 nya hyres- och studentbostäder på Kantorn, vilket innebär att utrymmena mellan husen kommer att minska rejält. Sabina ser ut över grönområdet och säger att det är både bra och jättesynd.
– Gräsmattorna är ju något av det bästa med området, samtidigt behövs verkligen nya bostäder.

Även i Kåbo byggs nytt för studenter. Området vid Blåsenhus blir klart för inflyttning i höst. Nybyggnationen är dock inte tillräcklig för att täcka behovet, säger Miranda Cox, vice ordförande i Uppsala studentkår.
– Uppsalas allmänna brist på hyresrätter påverkar både studenter och andra. Som nyinflyttad är det dessutom extra svårt att navigera i djungeln av uthyrare, som alla har sina egna kösystem.

Miranda Cox råder dem som fått besked om att de kommit in på universitetet att ställa sig i alla bostadsköer de hittar, om de inte redan gjort det. Studentkåren driver sajten studentboet.nu, där de försöker samla alla rum och lägenheter som hyrs ut i andrahand till studenter. På studentboet.nu finns också information om hur man ska undvika lurendrejeri.

– Det har förekommit att studenter lurats att betala förskottshyror eller depositionsavgifter, för att sedan inte få tillgång till någon bostad. Dessutom kan många som befinner sig i en desperat situation känna sig tvingade att betala en orimligt hög hyra. Det är viktigt att få information om vilka rättigheter man har som hyresgäst.

Ett studentrum kostar omkring 3000 kronor i månaden. Lägenheterna ligger mellan 4000 och 7000. Den som hyr i andra hand får räkna med att betala mer. Enligt Miranda Cox är det inte ovanligt med en hyra på 4500 för ett andrahandsrum.
– Mest attraktivt verkar det vara att bo på Rackarberget och i gamla Studentstaden. Där är det relativt billigt samt ligger centralt.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om