Nu börjar Försäkringskassan jakten på fuskare i Uppsala
Försäkringskassan i Uppsala län skärper sina fuskkontroller ytterligare för att komma åt bidragsmissbrukare. På onsdagen började en nyinrättad specialgrupp arbetet med att systematiskt trappa upp jakten på fuskare. Målet är att kraftigt öka antalet polisanmälningar.
I år räknar Försäkringskassan med att anmälningarna stiger till minst 150 stycken.
För att lyckas med det har Försäkringskassan i Uppsala län tilldelats pengar ur regeringens budgetproposition från i höstas. Två personer har tidigare varit ensamma om fuskbekämpningen. Nu har ytterligare nio handläggare anställts. Både riktade och slumpvisa kontroller kommer att genomföras inom de flesta områden i socialförsäkringssystemet.
— Vi kan jobba mer effektivt och utveckla nya metoder för hur vi ska komma åt missbruket om vi har handläggare som enbart ägnar sig åt det här viktiga arbetet ,säger Annette Bäcklund, chef för rätts- och försäkringsenheten.
Extra medel
I hela landet har Försäkringskassan fått extra medel motsvarande 300 tjänster. I några län kommer särskilda fuskprojekt att genomföras, exempelvis ökad kontroll av utlandsboende och assistentersättning. Hur det blir i Uppsala län återstår att se.
— Vi funderar på att titta särskilt på underhållsstöd och äldreförsörjningsstöd. Sedan tidigare känner vi till att det finns personer som flyttat utomlands och som år efter år olagligen fortsätter att få bidrag, säger Ingegerd Wåhlin, fusksamordnare i länet.
Problemet för Försäkringskassan är dock att polisen, som ska utreda misstänkta fall, inte fått några extra medel. Samarbetet med polis och åklagare ska ändå bli bättre.
— Vi har träffats för att diskutera hur vi ska arbeta så att fler lagförs, säger Annette Bäcklund.
För även om Försäkringskassan hittar fuskare i sina kontroller, är det få polisanmälningar som leder till åtal. Av samtliga anmälningar under 2004 och 2005 är det hittills bara ett ärende som lett till åtal och fällande dom. De flesta ärenden avskrivs med motiveringen "brott kan ej styrkas" och "uppsåt saknas". Att man måste skriva under sin ansökan på heder och samvete hjälper inte.
"Visste inte"
— Folk säger att de inte visste och förstod eller att de blandat ihop dagarna. Det finns ändå gränser för hur obetänksam man kan vara. Tyvärr räcker lagstift ningen inte till, säger Annette Bäcklund.
För de som nu ska jobba med att jaga bidragsfuskare känns arbetet ändå meningsfullt, berättar Marie och Anette, två av fuskhandläggarna som av arbetsskäl inte vill gå ut med sina fullständiga namn.
— De vi ertappar blir återbetalningsskyldiga, vi stoppar framtida utbetalningar och det är bra. Det innbär en enorm vinst för samhället och tilltron till hela socialförsäkringssystemet. Sen när folk fattar hur allvarligt det är, skrämmer vi bort presumtiva fuskare, säger Marie.
Fler anonyma tips
Försäkringskassans satsning på fuskkontroller har också lett till fler anonyma tips. Mellan 30-40 nya tips från grannar, en fd make eller sambo, arbetsgivare och arbetskamrater fångas upp varje månad.
— Det är vi tacksamma för. Det är också mer substans i de tips vi får än tidigare. Man kan säga att vårt arbete sprider sig som ringar på vattnet. Ju fler som får reda på att det finns stora risker med att fuska och att arbetet är prioriterat, desto fler avhåller sig, säger Ingegerd Wåhlin.
UNT-Fakta:
Förra året gjorde Försäkringskassan i Uppsala län 79 polisanmälningar om misstäckt bidragsfusk, av dessa gällde 34 fusk med tillfällig föräldrapenning, 13 fusk med sjukpenning och 11 fusk med aktivitetsstöd. Övriga ärenden gällde föräldrapenning, bostadstillägg för pensionärer, garantipension, underhållsstöd, barnbidrag och bostadsbidrag. Totalt 2,7 miljoner kronor återkrävdes av fuskarna.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!