Kanske har du märkt att att det är ljusare i många parker om kvällarna? Det är ingen illusion.
Sedan några år pågår ett långsiktigt projekt att rusta upp Uppsalas parker. Gamla lekredskap byts ut och nya lekmiljöer byggs upp. Några av parkerna förses med utegym för en vuxnare publik. Och samtidigt ser man över belysningen. Och när man byter till modernare LED-belysning som både ger ett bättre ljus och en lägre energiförbrukning.
– Förr satte man upp en stor halogenstrålkastare på 2 kilowatt. Nu blir det mer mer riktad belysning där man ser till att lysa upp det som ska lysas upp, säger Per-Erik Johansson, driftansvarig för parkerna på Uppsla kommun.
I vissa fall, som i Tegnérparken, genomför man ett försök med mer variabel belysning. Ljusstyrkan minskas då under tider när det inte är så mycket folk i parken. Det betyder att effekten, och därmed energiförbrukning, minskas nattetid, utan att det blir nersläckt.
Arbetet med belysningen är en del i ett projekt som ska göra att Uppsalas parker känns säkrare även under de mörka timmarna. Man har också röjt en del vegetation för att bygga bort otrygga miljöer.
– Det är ett tydligt krav från medborgarna att ha trygga och säkra parker. Och det är en allmän känsla att folk nu besöker parkerna under en längre tidsrymd. Det är ett kvitto på att det här arbetet får effekt, säger Ingemar Carlsson, stadsträdgårdsmästare.
Han säger dock att det inte handlar om att lysa upp allting.
– Det ska inte bli belysningsanarki. Det ska kännas lite hemligt att gå in i vissa parker. Och man får låta det sätta sig lite innan det blir helt färdigt, säger Ingemar Carlsson.
På sikt kommer all belysning att bytas till energisnålare LED-belysning. I parkerna gör man det som sagt i samband med den allmänna upprustning som pågår. Men också belysningen längs gator samt gång- och cykelvägar byts successivt.
– Vi började med de armaturer där det satt kvicksilverlampor som vi var tvungna att byta av miljöskäl. Sen tar vi det vartefter enligt ett schema där de armaturer som suttit längst byts ut, säger Per-Erik Johansson.
På köpet får man både bättre belysning och en lägre energinota. Sedan 2012 har elförbrukningen för gatubelysningen minskat med 1 600 megawattimmar, trots att Uppsala växer och det tillkommer fler gator och cykelvägar som ska lysas upp.