Nu blir fjärrvärmen ännu dyrare i Uppsala

Ökade kostnader för utsläppsrätter tvingar Vattenfall att höja fjärrvärmepriset i Uppsala ytterligare. Därmed höjs Villakundernas taxa med totalt 900 kronor nästa år. Regeringens beslut ökar Vattenfalls kostnader, säger Stefan Persson, vd för Vattenfall Värme.

Regeringen tvingar oss höja, menar Stefan Persson.

Regeringen tvingar oss höja, menar Stefan Persson.

Foto:

Uppsala2007-10-30 16:15
Höjningen genomförs i februari och innebär en kostnadsökning på cirka 400 kronor om året för en normalstor villa. Därmed höjs villaägarnas taxa med 900 kronor nästa år.
Den första höjningen är en ordinär taxehöjning som aviserades för en månad sedan. Den träder i kraft den första januari nästa år och innebär att en villaägare får betala 500 kronor mer i fast årsavgift.
Nu höjs det rörliga priset från första februari. Det ger en kostnadsökning för normalvillan med ytterligare 400 kronor om året, totalt 900 alltså. Även taxorna för flerbostadshus höjs.

Enligt Vattenfall är det regeringens beslut att inte ge energiföretag några utsläppsrätter för koldioxid som tvingat fram den senaste höjningen. Det innebär att Vattenfall i Uppsala måste köpa utsläppsrätter för sin torvbaserade produktion som motsvarar 30 procent av energiproduktionen. Det åsamkar bolaget en extra kostnad på 50 miljoner kronor per år.
- Vi hade räknat med minskat antal utsläppsrätter för åren 2008-2012 med 30 miljoner kronor.Det klarar vi genom att effektivisera och utveckla vår verksamhet. Regeringens beslut att inte tilldela oss några alls kom överraskande och ökar våra kostnader med ytterligare 20 miljoner. Därför höjer vi priset, säger Stefan Persson chef för Vattenfall Värme i Uppsala.

UNT: Hur tror ni kunderna reagerar på att få två prishöjningar i rad. Kan ni inte sänka vinstkraven i stället?
- Inom Vattenfall är det viktigt att varje anläggning står på egna ekonomiska ben. Det jobbar vi ständigt för.
Stefan Persson hoppas att kunderna i Uppsala ska ha förståelse för höjningarna.
- Den europeiska handeln med utsläppsrätter går ju ut på att minska koldioxidutsläppen och det är en angelägen fråga som vi på det här sättet skapar medel för att gå vidare med. Vår förhoppning är att torv klassas om till ett icke fossilt bränsle. Det finns en diskussion inom EU om det, säger han.

I dag förbrukar värmeverket 140 000 ton torv om året. En del kan bytas ut mot träbränsle.
- Men det kräver ombyggnader av våra pannor. Över tid är jag säker på att vi kan reducera våra koldioxidutsläpp mer. Vi har redan minskat våra utsläpp från torv och fossila bränslen med en fjärdedel när vi tog vår nya avfallsförbränningsanläggning i drift. Handeln med utsläppsrätter går ju ut på det. Samtidigt är bränslefrågan komplex, säger Stefan Persson.
Höjningarna gäller bara fjärrvärmen i Uppsala. Värmeverken i Knivsta och Storvreta undantas eftersom de eldas helt med biobränslen.
Fakta:

Så mycket höjs taxan 2008:

1 januari:
Villor: Den fasta avgiften höjs från 2500 till 3000 kronor per år inklusive moms.
Flerbostadshus: Priset per förbrukad megawattimme, MWh, värme höjs med 19 kronor till 544 kronor, exklusive moms.

1 februari:
Villor: Priset per förbrukad MWh värme höjs med 20 kronor till 645 kronor. En normalvilla förbrukar cirka 20 MWh om året. Det ger en totalt ökning på 400 kronor, inklusive moms.
Flerbostadshus: Priset per förbrukad MWh värme höjs med 16 kronor till 560 kronor, exklusive moms.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!