Nu blir det dyrt att skräpa ned

Att lämna kvar engångsgrillen eller ölburkarna efter en picknick i parken kan snart stå dig dyrt. På söndag, 10 juli, börjar de nya bestämmelserna kring nedskräpning att gälla. Men polisen i Uppsala planerar inte att göra några särskilda insatser.

Foto: Pelle Johansson

Uppsala2011-07-09 09:01

–  Det här är alldeles nytt och ingen prioriterad sak. Vi kommer inte att bedriva någon kampanj, säger Christer Nordström, presstalesman vid Uppsalapolisen.

Att skräpa ned har varit olagligt redan tidigare. Skillnaden är att polisen i och med de nya bestämmelserna kan bötfälla en person på plats. Men det förutsätter att polisen har sett nedskräpningen med egna ögon och att personen erkänner brott. Annars fungerar det som tidigare att ärendet ska prövas av åklagare. De nya reglerna gäller inte mindre skräp som exempelvis cigarettfimpar eller bussbiljetter. Däremot kan man få böta om man lämnar kvar en pizzakartong eller läskburk.

Någon särskild information kommer polisen inte att gå ut med och de planerar heller inte att göra några särskilda kontroller för att enbart kontrollera nedskräpning.
–  Där vi står är det ingen som slänger något. Folk kan alltid hävda att skräpet låg där när de kom och vi kan inte gripa ett helt gäng utan måste veta vem det var som skräpade ner, säger Christer Nordström.

Störst problem med nedskräpning i Uppsala upplever Christer Nordström att det är vid Stora Torget, längs med Fyrisån och i Stadsparken. Och så Vaksala torg efter att det har varit torghandel där.
–  Det samlas för mycket sopor i Uppsalas centrala delar. Det är bara att gå ut på Stora Torget en söndag mitt på dagen och se med egna ögon. Det är beklämmande. Papperskorgarna är överfulla och det blåser runt skräp.

Christer Nordström menar att det behövs en mer kontinuerlig renhållning och att nedskräpningen skulle kunna minska om papperskorgarna tömdes oftare.

Hur ska ni agera mot nedskräpningen kring valborg?
–  Vi ser inte det som något problem. Det är inget vi gillar men heller inget vi kan göra något åt. Det är inte tillåtet att dricka alkohol i city men på valborg kan vi inte, och har heller inte som mål att, ta fast alla som dricker på gatorna. På samma sätt fungerar det här. Det är ju bara titta hur det ser ut vid Ekonomikum efter valborg. Det är så det går till.

Hur många som kan komma att bötfällas i och med de nya bestämmelserna vill Christer Nordström inte spekulera i.
–  Det här är en möjlighet som vi måste hantera med förnuft och göra en bedömning i varje enskilt fall.

SÅ MYCKET KAN DET KOSTA ATT KASTA SKRÄPET

Cigarettfimpar, kvitton, tuggummin och godispapper ger inga böter eftersom det vanligen räknas som ringa förseelse.

Öl/läskburkar, övriga dryckesförpackningar, engångsgrillar, pizzakartonger och andra typer av snabbmatsförpackningar kan ge 800 kronor i böter.

Miljöfarliga eller brandfarliga kemikalier eller större mängder annat avfall kan, precis som redan tidigare, leda till åtal och resultera i böter eller fängelse i högst ett år.

Ordningsböter kan endast ges om den misstänkte erkänner brott. Om inte så rapporteras ärendet vidare till åklagare.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om