I oktober stod det klart att priset på bussbiljetterna skulle höjas från och med 9 januari 2017.
LÄS MER: Klart: Så blir de nya busspriserna
Priset för en enkelbiljett för en vuxen som köps med reskassa höjs till exempel från 20 till 22 kronor per zon, en höjning med 10 procent, och samma ungdomsbiljett kommer att kosta 13 i stället för 12 kronor. Från och med måndagen kostar en 30-dagarsbiljett 795 kronor, 45 kronor dyrare än tidigare, pensionärsbiljetten blir 30 kronor dyrare och kommer att kosta 480 kronor och ungdomen eller studenten får punga ut med 30 kronor till och betala 555 kronor för sin månadsbiljett.
Den största procentuella höjningen åker de pensionärer på som tänker köpa ett årskort inom UL, priset höjs från 3 660 till 4 080 kronor, en höjning med över 11 procent.
Höjningarna väckte starka känslor hos många UNT-läsare när beslutet kom. "Regeringen vill att fler ska åka kollektivt, finns ett sätt att få fler resande och det är att SÄNKA priserna", skrev till exempel en läsare på UNT:s Facebooksida.
LÄS MER: Tummen ned för prishöjning
Om man vill köpa på sig billigare biljetter ska man passa på innan måndagen – fram tills dess gäller de gamla priserna. En 30-dagarsbiljett går att köpa på många försäljningsställen, men årskortet finns bara på UL Center vid Resecentrum och de har stängt på söndagar. Men enligt Nikodemus Kyhlén, försäljnings- och kommunikationschef på UL, kan man beställa ett årskort på UL:s hemsida och då får man betala efter den prislista som gällde när beställningen gjordes.
Har ni märkt av en ökad försäljning inför höjningen?
– Det är alltid så att det ökar lite innan. Folk köper på sig innan ett nytt pris ska börja gälla, men det beror också på hur stora prishöjningarna är. De senaste åren har de inte varit så stora procentuellt sett och då blir bunkringseffekten inte så tydlig. Men en viss ökning kommer vi säkert att se när vi samlar ihop siffrorna nästa vecka, säger Nikodemus Kyhlén.
Hör folk av sig till er med åsikter om prishöjningarna?
– Ja, det gör de. Oftast när beslutet tas, i det här fallet var det ju ett tag sedan. Och sedan nu, man kanske inte har nåtts av informationen att priset ska höjas och så ser man det första dagen man ska åka. Då kan det också vara en del som hör av sig.
På UL förbereder man personalen för de frågor som kan komma i samband med prishöjningar, och eftersom priserna höjs med viss regelbundenhet säger Nikodemus Kyhlén att frågorna också blir likartade från gång till gång.
– De som möter kunder får frågorna, det är både busschaufförer, tågvärdar och personal på kundtjänst. Vi svarar på frågor och det är mest allmänna frågor, vi har inte upplevt i år att det har varit så mycket kritik mot prishöjningen. Men det finns ju alltid människor som helst ser att priserna är kvar på den nivå de är.