Nu är Vänliga veckan här

Säg tack till taxichaffisen efter en säker åktur, hälsa på dina jobbarkompisar med ett leende och låt en okänd gå före i kön. Med start i dag, måndag är det vänliga veckan.

Ambulanssjukvårdaren Pelle Granell är den glada pricken i jobbgänget, det smittar av sig, tycker ambulanssjuksköterskan Kicki Weisner.

Ambulanssjukvårdaren Pelle Granell är den glada pricken i jobbgänget, det smittar av sig, tycker ambulanssjuksköterskan Kicki Weisner.

Foto: Anna Hellberg

Uppsala2017-02-13 09:00

Vänlighet och omtanke kostar inte en krona men kan ge tusenfalt tillbaka och räknas inte i pengar, tycker Noor Osman, som jobbar som taxichaufför i Uppsala.

– När folk är trevliga, blir jag glad. Åtta av tio kunder är jättesnälla resten är riktigt jobbiga, säger han.

Noor Osman har inte hört talas om att det skulle finnas en särskild vecka för snällhet och skakar på huvudet.

Veckan är lika okänd för Kevin Helgsten, som jobbar i butiken Mamsell K.

– Men när folk visar uppskattning blir jag glad och får en massa energi, säger han.

Vänliga veckan genomförs på initiativ av Läkarmissionen, en svensk biståndsorganisation. Veckan då uppskattning är i fokus har funnits sedan 1946 efter att en trafikräknare under ett arbetspass bara såg tolv personer som log. Däremot såg 8 569 ut som de var på väg till en begravning.

I år är temat vänlighet mot någon som jobbar - det kan vara läraren som gör ett bra jobb eller kollegan som alltid ställer upp.

– Jag märker skillnad direkt när jag säger något trevligt till en jobbarkompis, allt blir så mycket roligare. Jag kan säga "du är ju så himla bra på det här, eller "vilken fena du är på att styra upp saker", säger Kajsa-Stina Benulic, forskare på Södertörns högskola.

Det är bättre att kommentera en egenskap. Man ska undvika att kommentera folks yttre, för det blir så ytligt, tycker hon.

Hur vänliga är vi mot varandra?

– Det finns en ganska tydlig skillnad mellan vilka vi är vänliga mot och inte. Om du träffar en dam på bussen som vill ha hjälp vid avstigning är du mer villig att hjälpa till än om det sitter en kvinna och tigger, säger Kajsa-Stina Benulic.

Parkeringsvakten Roger, som inte vill ha med sitt efternamn, tycker att de flesta bilister är vänliga och gör sitt yttersta för att ha kul på jobbet.

– Om någon är felparkerad men ändå köpt biljett väljer jag att informera om reglerna på en lapp. Jag hade kunnat bötfälla men jobbet blir roligare om jag har en positiv attityd, säger han.

Ambulanssjukvårdaren Pelle Granell har som mål att prata med alla kollegor under ett arbetspass och vara glad och hjälpsam.

– Vi har en jättefin stämning i min grupp och respekterar varandra, säger han.

Bredvid står kollegan och ambulanssjuksköterskan Kicki Weisner och nickar.

– Eftersom vi tillbringar mycket tid på vägarna hinner vi lära känna våra kollegor, det gör att man får en trivsam stämning på jobbet, alla hjälps åt.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!