Nu är lägersommaren i full blom

Till Alnäs i södra Uppsala har barn vallfärdat sedan 1906. Tidningen har besökt lägret och pratat med både barn och ledare.

Ebba Fall besöker Alnäs för fjärde gången och tycker det roligaste är alla nya vänner.

Ebba Fall besöker Alnäs för fjärde gången och tycker det roligaste är alla nya vänner.

Foto: Felix Blom

Uppsala2018-07-01 20:00

Sommarlägret, som drivs av KFUM, besöks varje sommar av cirka 2 500 barn, och när UNT är på plats finns 356 barn närvarande.

Här kan barnen kan välja mellan 15 olika läger. Bland dessa finns inriktningar som klättring, cirkus, studsmatta och pyssel. Barnen får dessutom utöva aktiviteter som ligger utanför den inriktning de valt.

– Själv håller jag i klättringslägret, och det brukar barnen älska. Här finns något för alla, säger Magnus Björk, en av 85 stycken ledare på Alnäs, som precis som många av de andra 15-25-åriga ledarna själv besökt lägret som barn.

Noel Snis är tio år gammal och har varit på lägret i fyra dagar. Just klättringen lyfter han fram som sin favoritaktivitet hittills.

– Det är kul att utmana ödet, säger han.

Du blir inte lite rädd när du klättrar?

– Nej, inte alls.

Överlag får man som besökare intrycket att den känsla som dominerar på Alnäs är glädje. Men med så mycket barn på en gång känns det ändå som att en del bråk kan uppstå. Sebastian Eriksson gör sin femte sommar som ledare på lägret. Han säger att det händer att det uppstår bråk, men att man försöker lyssna på barnen när det uppstår.

– Man får vara så diplomatisk man bara kan. Det finns tre sidor av varje historia, din sida, min sida och sanningen. Man får ta det i beaktning när man hanterar det. Det viktigaste är att man lyssnar och ser barnen. Men det är inte särskilt ofta det uppstår bråk.

Dagens absoluta favoritaktivitet verkar vara vattenkriget mellan barnen och ledarna, speciellt med tanke på hur varmt det är. Ebba Fall är tio år gammal men redan en veteran på lägret, hon är på Alnäs för fjärde gången.

– Det är kul att ledarna är med i vattenkriget. Det är väldigt roligt. Barnen vann! säger hon.

Ledarna lyfter fram den sociala aspekten som något viktigt med lägret. Att det betyder mycket för alla barn men kanske särskilt för de vars föräldrar inte har råd att åka på semester. Ungefär 200 barn per sommar, vars föräldrar inte har råd att betala, får åka på lägret gratis.

– Det betyder allt för de här barnen, det är det enda de pratar om resten av sommaren, säger Johan Ingfors, Alnäs 23-åriga lägerchef.

Vad kan man då göra för att förbättra sommarlägret? För barnen vi pratar med är svaret självklart.

– Ingenting alls, det är perfekt som det är, håller Alice Gestblom, 12, och Emma Gidlund, 13, med varandra.

Andra sommarläger i Uppsala

Ekolsnäs

På föreningsgården Ekolsnäs ordnas läger för barn med olika funktionsvariationer. Rörelsehindrade barn och ungdomar (RBU) ordnar ett läger där även barnens syskon får delta och där man bland annat paddlar kanot.

Uppsala 4H

Studiefrämjandet ordnar läger hela sommaren på Uppsala 4H. Bland de olika lägren finns ett med djurtema och ett där barnen får lära sig laga mat.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!