Nu är det förkylt igen!

City har tagit reda på vad du kan göra för att hålla dig frisk. Och vilka platser i Uppsala du ska undvika.

Malin Franzén undviker helst att ta i handtagen för att inte bli smittad.

Malin Franzén undviker helst att ta i handtagen för att inte bli smittad.

Foto: Staffan Claesson

Uppsala2008-09-19 00:01
Oktober till mars är vi betydligt sjukare än under sommarhalvåret, enligt statistiska centralbyråns siffror på antal sjukdagar per person.
När influensatiderna nu närmar sig finns det i synnerhet två ställen i stan man ska hålla sig från om man kan: akutmottagningen och barnakutmottagningen på Akademiska sjukhuset.
- De som har influensa eller magsjuka söker ju vård för det hos oss. Tyvärr är våra lokaler inte byggda för den verksamhet vi har, så vi kan inte skilja av patienterna tillräckligt bra.
Det säger sjuksköterskan Carin Lind Jonsson på barnakutmottagningen där man just satt upp en skylt med uppmaningen att föräldrar till barn som är lindrigt sjuka ska gå till vårdcentralen om det är möjligt - just på grund av smittorisken.

Men utöver akutmottagningarna behöver man inte undvika några särskilda platser. Det menar Bodil Ardung som är smittskyddssjuksköterska på smittskyddsenheten i Uppsala län. Möjligen kan man hålla sig borta från de värsta folksamlingarna.
- Virus finns överallt och är väldigt svårt att skydda sig från om man inte isolerar sig. Men visst, är det influensatider kan man minska risken för att bli sjuk genom att undvika ställen som trånga bussar eller fullsatta biosalonger, säger hon.

Det allra bästa rådet för att hålla sig frisk är dock inte att undvika vissa platser eller folksamlingar, enligt henne. Utan att tvätta händerna ofta.
- Nästan alla smittor man får är via händerna. Så tvätta dem noga när du exempelvis varit ute och handlat och självklart när du varit på toa, innan du ska äta och innan du lagar mat.
Handhälsar du till exempel på en person som är förkyld och som har virus på händerna överförs viruset till din hand. Petar du dig sedan i ögat, i munnen eller i näsan kommer viruset in i dina slemhinnor. Då är risken stor att du också blir sjuk.

Virus överlever vanligtvis inte på döda ytor, så som hissknappar och mynt, när det torkat - vilket det oftast gör inom någon minut.
- Det tjänar ingenting till att försöka undvika att ta på saker. Influensavirus smittar absolut lättast i direktkontakt, till exempel när du tar hand om någon som är sjuk, säger Bodil Ardung.
Som sagt: virus finns överallt. I stället för att i lätt hypokondrisk anda undvika att ta på dörrhandtag i det offentliga Uppsala kan du stärka immunförsvaret för att på så sätt stå emot sjukdomar bättre. De klassiska må-bra-knepen funkar också på immunförsvaret: Ät bra och allsidigt. Sov så mycket du behöver. Motionera lagom. Stressa inte.
- Om du mår bra och är i god form har det en positiv inverkan på immunförsvaret. Utsätts du för en stor dos influensavirus lär du visserligen ändå bli smittad om du inte har antikroppar mot viruset sedan tidigare, men hur sjuk du blir beror på immunförsvaret, säger Göran Günther, verksamhetschef på infektionskliniken på Akademiska sjukhuset.
För den som vill vara hyfsat säker på att inte få influensan finns bara en lösning: vaccin.
- Men det råder vi främst äldre och hjärt- och lungsjuka att ta.




SANT eller FALSKT?

Man kan bli smittad genom att ta på ett dörrhandtag som en person med influensa eller magsjuka tagit på.
Sant. Men bara om viruset inte hunnit torka, vilket det i regel gör inom någon minut.

Vitlök förebygger och lindrar förkylningar.
Delvis sant. Vitlök i höga doser, i synnerhet vitlökskapslar, kan motverka en infektion. Däremot funkar inte vitlök förebyggande.

C-vitamin kan förebygga och lindra förkylningar.
Delvis sant. De som varje dag äter stora mängder c-vitamin tillfrisknar i regel något snabbare än andra. Men ingen studie har lyckats bevisa att c-vitamin förebygger förkylning.

Man blir lättare sjuk om man är kallt klädd eller sitter i drag.
Falskt. Att sitta i drag eller glömma vantarna/extratröjan en dag ökar inte risken för att få förkylning eller influensa. Det är bara om man blir så nedkyld att allmäntillståndet påverkas - till exempel genom att ramla i iskallt vatten - som man löper ökad risk att få en infektion.

Man har feber när man har 37,5 grader.
Falskt. De flesta har en normal kroppstemperatur kring 37 grader, men att ha exempelvis 37,8 på eftermiddagen när man varit igång hela dagen är inte konstigt. Inom sjukvården betraktas ofta 38 grader och uppåt som feber.

En del personer får aldrig magsjuka.
Delvis sant. Det finns de som inte drabbas av vinterkräksjuka av genetiska skäl. Men ingen lär vara immun mot samtliga magsjukevirus som cirkulerar.
FAKTA
Så undviker du (kanske)att bli smittad


* Ha bra handhygien! Tvätta händerna ofta.

* Peta dig inte i ögon, näsa eller mun om inte händerna är rena.

* Sök om det är möjligt hjälp på vårdcentral i stället för på barnakutmottagningen/akutmottagningen på Akademiska sjukhuset. Undvik stora folksamlingar, exempelvis fullsatta bussar.

* Stärk immunförsvaret genom att ta hand om dig.

* Om du blivit sjuk: Stanna hemma. Och nys/hosta i armvecket - inte i handen eller rakt ut i luften - så minskar risken att du smittar någon.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om