Nu är bygglovskrisen i Uppsala över

Bygglovshanteringen i Uppsala har förbättrats radikalt. Men oppositionen menar fortfarande att majoriteten säger nej till allt för många ansökningar.

Christian Blomberg, bygglovschef inom Uppsala kommun, säger att man nu kommit till rätta med problemen inom bygglovsavdelningen.

Christian Blomberg, bygglovschef inom Uppsala kommun, säger att man nu kommit till rätta med problemen inom bygglovsavdelningen.

Foto: Nina Leijonhufvud

Uppsala2016-06-22 09:55

Nu behöver man inte vänta lika länge som tidigare på att få besked om bygglovet när man vill bygga till garaget.

– Vi hade problem tidigare. Det var en alldeles för låg bemanning samtidigt som samarbetet mellan nämnden och förvaltningen inte fungerade, säger Christian Blomberg, bygglovschef på stadsbyggnadsförvaltningen.

Det här ledde bland annat till dubbelarbete, både när nämnden återremitterade bygglovsärenden och när beviljade bygglov upphävdes av länsstyrelsen eller domstolar. Det i sin tur gjorde att tjänstemännen många gånger behövde handlägga samma ärende flera gånger.

Det gjorde att man 2013 bara klarade av att fatta beslut om 66 procent av bygglovsärendena inom de lagstadgade tio veckorna. I dag är siffran uppe i 98 procent. Samtidigt har antalet ärenden ökat kraftigt och man räknar med att under 2016 bevilja bygglov för 4 250 bostäder.

– Det har aldrig byggts så mycket i Uppsala. Bygglov och detaljplaner är den del i processen som kommunen kan påverka. Sen är det upp till byggherrarna hur mycket som verkligen byggs. Men vi räknar med att bygget av 3 000 bostäder startas i år. Det är tre gånger så mycket som under miljonprogrammet, säger Erik Pelling (S), kommunalråd och ordförande i plan- och byggnadsnämnden.

De åtgärder som gjort att man kommit till rätta med problemen inom bygglovsavdelningen är att man justerat taxorna, som gjort att verksamheten tidigare varit underfinansierad och gått med stora underskott. För pengarna som kommer in efter taxehöjningen har man anställt ytterligare 25 personer, vilket innebär lite mer än en 50-procentig ökning av bemanningen. Man har också låtit fatta fler beslut i enklare ärenden på delegation, så att den som söker bygglov inte behöver vänta på att plan- och byggnadsnämnden har sammanträde.

Enligt Erik Pelling är också kvaliteten bättre i de beslut som fattas och i princip blir inga beviljade bygglov upphävda, vilket hände tidigare.

Man ser dock från kommunens sida ytterligare en förbättringspotential där rådgivningen till de som söker bygglov kan bli bättre.

Oppositionen är dock kritisk och menar att man kunnat bygga ännu mer bostäder om de rödgröna inte sagt nej till flera ansökningar om bygglov som alliansen yrkat bifall till. På ett drygt år har Therez Olsson (M), kommunalråd och andre vice ordförande i plan- och byggnadsnämnden, räknat ut att 350 bostäder fått avslag i plan- och byggnadsnämnden.

– I flera fall avslås bygglov på godtyckliga grunder som inte har något med lagstiftningen att göra, säger hon.

Hon hänvisar bland annat till ett exempel där man sagt nej till radhus 80 meter från Dalabanan när skyddsavståndet för järnväg är 30 meter.

– Politikens roll är inte att på detta sätt överpröva människors egna bedömningar om vad som är tillräcklig service och lagom avstånd, säger Therez Olsson

Erik Pelling säger att det är en grov förenkling att säga att avslaget i det fallet berodde på avståndet till järnvägen. Han menar också att många av de exempel Therez Olsson räknar upp hade överprövats i högre instanser.

– Det specifika exemplet handlar om ett område som enligt kommunens översiktsplan inte ska exploateras. Att förminska nämndens uppgift till att stämpla igenom beslut och därefter låta överprövande instanser avgöra frågorna, leder inte till fler bostäder utan bara till att förtroendet den kommunala verksamheten som helhet minskar, säger han.

Beslut inom 10 veckor

Enligt plan- och bygglagen från 2011 ska beslut om bygglov fattas inom tio veckor efter att alla handlingar kommit in till kommunen.

013 var det bara 66 procent av ärendena som beslutades inom tio veckor. I dag är den siffran 98 procent. De allra flesta, 89 procent, får ett beslut inom sex veckor.

Bygglovsavgiften för privatpersoner varierar från 1 500 kronor för att bygga en bod vid en kolonistuga till 37 000 för att bygga ett nytt hus över 100 kvadratmeter.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om