Nötkött på krogen bör ursprungsmärkas

Livsmedelsverket föreslår att nötkött som serveras på restauranger och skolmatsalar ska ursprungsmärkas på anslag eller menyer. Flera av remissinstanser sågar förslaget.

Uppsala2007-02-02 11:16
Det är nu regeringen som ska ta beslut i frågan.
Verket fick 2005 i uppdrag av den förra regeringen att ta fram föreskrifter för hur nötkött som serveras på restauranger, grillkiosker, skolmatsalar, sjukhus och daghem ska ursprungsmärkas.
Livsmedelsverkets förslag innebär att märkning med vilket land köttet kommer från endast ska omfatta helt eller skivat kött. Anledningen är att det är svårt att definiera vad som är strimlat eller tärnat kött.

Få rätter aktuella
I praktiken innebär detta att ett fåtal rätter är aktuella för märkning. Helt kött, som en stek, serveras ytterst sällan på restauranger. Rätter där köttet är skivat kan exempelvis vara rostbiff, oxfilé eller utskuren biff.
- Jag tror att det skulle bli problem om man skulle ta med exempelvis strimlat, tärnat och malet kött. Om en restaurang serverar köttbullar som de själv tillverkar kan de ange ursprung. Tar maten slut och de måste använda färdigköpta köttbullar från exempelvis Dafgård kan de kanske inte ange ursprung eftersom det inte finns något krav på att färdiga köttbullar ska vara ursprungsmärkta, säger Gunilla Henrysdotter, jurist vid Livsmedelsverket.

Ursprung ska anges
Förslaget innebär att den som serverar nötkött måste ange ursprunget på ett anslag eller tryckt på menyn, exempelvis "vi serverar nötkött från Brasilien". Någon information behöver dock inte följa med varje enskild portion.
Av remissinstanserna var det enbart LRF som var odelat positiv till förslaget. Flera konsumentorganisationer tycker att frågan är av mindre vikt för konsumenterna inte minst därför att det är så få produkter som kommer att omfattas av reglerna.
Livsmedelsverket menar också att en konsekvens av reglerna kan bli att nötkött i större utsträckning kan komma att beredas, till exempel marineras innan det skickas till restauranger och skolkök. Det skulle innebära att köttet inte längre omfattas av ursprungsmärkningen.

Nationella regler
Frankrike och Irland har infört nationella regler för märkning av nötkött på restaurang.
Obligatorisk ursprungsmärkning gäller sedan tidigare för färskt och fryst nötkött som säljs i butik. Såväl helt, skivat, strimlat, tärnat som malet kött omfattas av bestämmelserna.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om