Nötallergi vanlig orsak till besök på barnakuten

Jordnötter och nötter orsakar hälften av alla allergiska reaktioner mot livsmedel hos barn som leder till akutbesök på sjukhus.

Nötkonsumtionen, i synnerhet av cashewnötter, har stigit kraftigt i Sverige under senare år. Samtidigt har svårare allergiska reaktioner mot cashewnötter hos barn blivit vanligare.

Nötkonsumtionen, i synnerhet av cashewnötter, har stigit kraftigt i Sverige under senare år. Samtidigt har svårare allergiska reaktioner mot cashewnötter hos barn blivit vanligare.

Foto: Nina Leijonhufvud

Uppsala2014-06-01 01:00

Det framgår av en studie vid Akademiska barnsjukhuset i Uppsala, som publiceras i facktidskriften Acta Paediatrica.

– Nytt under de senaste åren är att cashewnötter verkar öka som orsak till mer besvärliga allergiska reaktioner hos barn, säger Jennifer Johnson, AT-läkare vid Akademiska barnsjukhuset och doktorand vid Uppsala universitet.

Forskarna har detaljgranskat journaluppgifter kring akutbesök vid barnsjukhuset på grund av allergiska reaktioner mot olika livsmedel. Under en tioårsperiod låg reaktioner på jordnötter och nötter bakom hälften av sammanlagt totalt 703 akutbesök på grund av matallergi.

Reaktioner på jordnötter, hasselnötter och cashewnötter svarade för de flesta av akutbesöken på grund av nötallergi. Vanliga reaktioner var hudutslag, andningsbesvär och svullnad i munnen.

– Det var dock betydlig vanligare att jordnötter och cashewnötter orsakade svårare så kallade anafylaktiska reaktioner än att hasselnötter gjorde det, säger Jennifer Johnson.

Konsumtionen av nötter har ökat under en följd av år och sedan tidigare är det känt att nötallergi har blivit vanligare ute i samhället.

– Men trots detta är det bara för allergiska reaktioner mot cashewnötter som besöken vid barnakuten har ökat över tid. Men fortfarande är reaktioner på jordnötter och hasselnötter betydligt fler än reaktioner på cashewnötter, säger Jennifer Johnson.

Näst efter jordnötter och nötter låg ett par betydligt vanligare livsmedel, komjölk och ägg, oftast bakom besök på barnakuten på grund av matallergi.

De flesta av barnen som sökte för reaktioner på komjölk och ägg var i förskoleåldern, medan barnen som sökte för reaktioner på nötter brukade vara några år äldre.

– En förklaring är att barn kan utveckla allergi när de tidigt i livet börjar dricka mjölk och äta ägg. Däremot brukar det dröja några år innan de börjar äta nötter och riskerar att bli allergiska mot dem. En annan förklaring är att barn ofta växer ifrån en allergi mot mjölk eller ägg, medan en nötallergi ofta blir bestående, säger Jennifer Johnson.

Bör man som förälder se till att ens barn inte börjar äta nötter?

– Som jag ser det finns inga skäl att rekommendera att barn i allmänhet inte ska äta nötter, åtminstone inte då de blivit några år gamla. De flesta barn som äter nötter blir inte allergiska mot dem. Men om man som förälder misstänker att ens barn är allergiskt mot något livsmedel kan man kontakta läkare för utredning. Om barnet får uttalade symtom efter att ha ätit exempelvis nötter ska man åka till akuten för en bedömning, säger Jennifer Johnson.

Fakta Kraftig ökning av nötkonsumtionen

Under de tio åren som studien omfattar ökade importen av jordnötter och exotiska nötter kraftigt. För cashewnötter till och med 20-faldigades den.

Ett skäl till att nötkonsumtionen ökar kan vara att flera vetenskapliga studier, som har fått uppmärksamhet i media, pekat på att en regelbunden måttlig konsumtion av nötter kan ha många positiva hälsoeffekter och rentav förlänga livet. De studierna har dock gjorts på vuxna.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!