Norrtäljeriksdagsman föreslår frivilligt fängelse

Norrtäljepolitikern Jan Emanuel Johansson (s) ger sig in i kriminalvårdsdebatten med ett förslag som innebär att tiden i fängelse blir frivillig. Den som döms för ett brott ska i stället kunna välja att arbeta och bo i ett glesbygdssamhälle under GPS-bevakning. Målet är att bryta kriminella nätverk.

Jan Emanuel Johansson, (s).

Jan Emanuel Johansson, (s).

Foto: Jörgen Hagelqvist

Uppsala2004-08-25 00:00
— Ett av de största hindren i arbetet med att återanpassa dömda brottslingar är de kriminella nätverken, nätverk som skapas just i fängelserna, säger Jan Emanuel Johansson.

Uppvaktade Bodström
Redan i våras uppvaktade han justitieminister Thomas Bodström (s) för att sätta fokus på problemen med överfulla fängelser, samt bristen på vård och rehabilitering. Han har efterlyst krafttag. Men den debatt som dragit igång efter rymningarna från Hall och Norrtäljeanstalten tycker Jan Emanuel Johansson har spårat ur.
- Kraven på Bodströms avgång var patetiska. På vilket sätt skulle det hjälpa? Dessutom säger inte antalet rymningar någonting om hur pass bra själva kriminalvården är. Det är en farlig utveckling om folk bara börjar ropa efter högre murar. Målet måste vara att försöka återanpassa så många kriminella som möjligt, säger Jan Emanuel Johansson.
Han har dock inget att invända mot partikollegan Bodströms förslag på ett säkerhetsfängelse. Han anser att ett sådant kan vara befogat för att skydda medborgarna mot farliga individer.

Välja straff
Däremot vill Jan Emanuel Johansson se att personer som döms för mindre grova brott ska kunna välja mellan att avtjäna straffet i fängelse eller att under en något längre tid än det utdömda fängelsestraffet vistas i ett geografiskt avgränsat område i ett glesbygdssamhälle. Den dömda skulle bära en sändare med inbyggd GPS och Jan Emanuel Johansson är inte främmande för att sändare skulle opereras in under huden om detta visar sig vara "tekniskt, etiskt och juridiskt möjligt". Sysselsättning skulle ordnas i form av lärlingspraktik hos någon lokal arbetsgivare.
- För dem som är välutbildade och har en skapligt fungerande tillvaro finns redan i dag fotboja som ett alternativ till fängelse. Det här riktar sig i första hand till dem som behöver bryta med sitt tidigare kriminella liv, säger Jan Emanuel Johansson, som inte tror att förslaget kommer mötas av protester från glesbygdsinvånare .
- GPS-systemet gör det möjligt att se om den dömda varit inblandad i exempelvis en bilstöld. Det handlar heller inte om att ta arbetstillfällen från andra, utan om en slags praktik, säger han.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!