Det vara bara ett par veckor sedan stora delar av Sverige, däribland Uppsala och Uppland, upplevde en riktig norrskensfest. Nu kan det vara dags igen, i kväll och i natt, men även med möjlighet följande kvällar och nätter.
– Det har varit ett utbrott på solen nyligen. Sedan tar det ett par dagar innan solvinden når hit och kan träffa jorden med partiklar så att norrsken kan uppstå. Problemet är att prognoserna ofta kan se hyfsade ut men ändå slår fel. Jorden är så liten och solen så långt bort, det gör prognoserna så osäkra, säger Eric Stempels, forskare vid Institutionen för astronomi och fysik vid Uppsala universitet.
De prognoser som lagts upp sedan någon dag tillbaka ligger kvar än och har inte ändrats, säger Eric Stempels när han kontrollerar för UNT:s räkning på tisdagens förkväll.
– Med den information som finns nu kan jorden träffas i kväll och i natt eller följande nätter och att det skulle kunna ses även söderut, som i Uppsala. Rådet är att gå till en mörkare plats, undvika ljuskällor och titta norrut, säger han och fortsätter:
– Använd inte kikare, det kan nästan bli sämre. Har man däremot en kamera med lång exponeringstid kan man ta bilder som visar mer än vad vi kan uppleva med våra ögon. Det såg man på sociala medier förra gången.
Då strömmade bilderna in i sociala medier och till tidningar som UNT. Den ena mer sprakande än den andra.
– Så stora norrsken inträffar inte ofta här hos oss. Jag tror att förra gången var 2015 och 2011 före det. Så att det skulle hända två gånger på några veckor låter osannolikt. Men vi lever på hoppet, säger Eric Stempels.
Men hur blir det med vädret då? På SMHI:s senaste prognos ser det lurigt ut. Molen är på väg in under natten, men det kan finnas revor i molntäcket över Uppland.
– Tyvärr ser vädret sämre ut än vad jag trodde, säger Eric Stempels.
Enligt TT, som har pratat med rymdforskaren Urban Brändström, kan norrskenet bli kraftigare än det i januari.
– Förra gången var det ingen koronamassutkastning, utan ett koronahål på solen som gav norrsken, säger Urban Brändström till nyhetsbyrån.
Här kan du läsa mer om de senaste kring det eventuella norrskenet.
Skicka gärna in bilder till www@unt.se