Norrsken över Uppsala i natt

Medan de flesta låg och sov hade himlen en färgsprakande show. Natten mot onsdag syntes nämligen norrsken över flera delar av landet ­– däribland i Uppsala.
­– Det flammade upp och sprakade i olika effekter av olika färger, säger Jens Holmström som bevittnade det hela.

Jens Holmström, UNT-läsare och fotograf, var uppe natten mot onsdag och fångade himlafenomenet.

Jens Holmström, UNT-läsare och fotograf, var uppe natten mot onsdag och fångade himlafenomenet.

Foto: Läsarbild: Jens Holmström

Uppsala2015-04-15 10:07

Den 15 mars syntes norrsken över Uppsala och stora delar av Sverige. Nu, bara en dryg månad senare, upprepades det ovanliga fenomenet. Fritidsfotografen och UNT-läsaren Jens Holmström var snabbt framme med kameran för att föreviga ögonblicket. Han hade läst på en svensk sida på Facebook som berättar när ett eventuella norrsken är på gång.

– Men det var väldigt osäker på om det skulle ske. Jag tänkte att det var lika bra att åka ut och titta lite ändå. Först var det väldigt molnigt, men efter en halvtimme så skingrades molnen och det blev ett riktigt vackert skådespel, berättar Jens Holmström.

Den ena bilden han är skickat in till UNT är fotad Gamla Uppsala, den andra vid Fyrisån strax norr om Uppsala.

– Om man ska fota norrsken är det bäst att åka lite utanför stan där det är inte är så mycket ljus runt omkring. Det måste vara molnfritt också.

Berätta hur det såg ut för den som inte var på plats!

– Det var nästan som att det trappades upp sakta, pang sa det bara. Ungefär som att det brann. Det flammade upp och sprakade i olika effekter av olika färger, säger Jens, som hade betydligt mer tur med tajmingen den här gången än den förra uppenbarelsen av norrsken i Uppsala, i mars.

­– Då var jag också ute men åkte hem för tidigt och missade själva kulmen.

­­

Vill du också dela med dig av en bild från nattens norrsken? Skicka till 72018@unt.se eller som ett mms till 72018.

Norrsken

Aurora borealis, eller norrsken som det vanligen kallas, uppstår när energirika elektroner från rymden faller in mot jordatmosfärens övre del på 400 kilometers höjd. De här elekronerna påverkas av jordens magnetfält och träffar atmosfären längs en oval runt vardera magnetiska polen.

Norrsken är mest vanligt förekommande i de norra delarna av Sverige, men ibland når det även södra Sverige. Det kan bero på ökad solaktivitet och magnetiska stormar, då vidgas ovalen och förskjuts mot sydligare breddgrader, samt blir mer intensiv.

Källa: SMHI, Nationalencyklopedin.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!