Normalt mycket åska hittills i år

Har det inte blixtrat och mullrat ovanligt mycket på sistone? Vädrets kraft är dramatisk och får ibland otäcka följder. Men nej, säsongens väder är helt normalt, menar man på SMHI.

Uppsala2005-08-09 21:37
I UNT har man i sommar kunnat läsa om översvämningar, skador på hus och om djur och människor som drabbas av blixtnedslag.
Hur otursförföljd skulle man inte känna sig om man blev träffad av blixten? Tillräckligt för att börja tro på en högre makt kanske. Men faktum är att det i Sverige varje år slår ned runt 150 000 blixtar.
- Det har varit några kraftiga åskoväder i Uppland i sommar, men det har inte varit extremt, säger Hans Alexandersson som är meteorolog på SMHI.
På SMHI har man sedan tre år ett nytt system för att kartlägga blixtnedslag. Ett nät av sensorer runt hela landet gör att övervakningen av åskan sker ögonblickligen och med större precision än tidigare. Instrumenten känner av elektromagnetiska pulser i atmosfären och i vilken riktning de går.

Många skadeanmälningar
Även hos försäkringsbolagen registreras ovädrets framfart. Länsförsäkringar har i sommar fått in en stor mängd skadeanmälningar som rör främst elektronik.
- Bärbara telefoner och modem slås ut. Även nätaggregat och digitalboxar är utsatta, uppger Daniel Wingren på Länsförsäkringar.
Men inte heller där har antalet anmälningar varit onormalt högt.

"Kryp ihop i en boll"
Ungefär fem personer varje år har oturen att träffas av blixten. Hur skyddar man sig om man överraskas av ett våldsamt åskoväder på öppen mark?
Forskarna tycks vara överens. Att krypa ihop till en liten boll är det allra bästa.




UNT FAKTA
ÅSKA - SÅ FUNKAR DET

När jordytan uppvärms av solen, stiger luften uppåt. Om den är fuktig kan den bilda höga åskmoln. I de kallare luftlagren bildas vattendroppar och iskristaller. Dessa skapar i sin tur elektrisk uppladdning som kan urladdas i form av blixtar mellan moln (vanligast) eller mot jorden.Ljuset från blixten rör sig med ljusets hastighet, 300 000 km/s, medan ljuset rör sig med ca 0,3 km/s. Därför ser vi blixten innan vi hör mullret.
För att avgöra hur långt bort en blixt slår ned från där man befinner sig, räknar man antalet sekunder mellan blixten och mullret. Därefter delar man antalet sekunder med tre för att få avståndet i kilometer.
Under ett dygn 10-11 augusti 1992 registrerade SMHI:s blixtpejlsystem omkring 32000 blixtnedslag i södra och mellersta Sverige.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om