I höst är det 10 år sedan polisen nystade upp historien om hur Göran Lindberg grovt våldtagit kvinnor och köpt sex. 2014 frigavs han efter att suttit i fängelse två tredjedelar av de sex år han dömdes till.
I kväll sänder TV4 första delen av tre av dokumentären ”Kapten Klänning”. UNT har sett de två första avsnitten där tittaren på nära hålla får följa polisarbetet och ta del av de utredande polisernas tankar om att spana på och kartlägga en av myndighetens namnkunnigaste chefer. Under sin tid som rektor på Polishögskolan och de nio åren som länspolismästare i Uppsala fram till 2006 var Göran Lindberg starkt profilerad i jämställdhetsfrågor – vilket gav honom öknamnet Kapten Klänning av dem som ansåg att han allvarligt försummade det övriga polisarbetet.
Som presstalesman arbetade Christer Nordström mycket nära Göran Lindbergs under hans Uppsalaår. I dag är Christer Nordström pensionär och skriver bland annat på en bok om sitt liv som polis.
– Självklart kommer Göran Lindberg att ha ett eget avsnitt, säger han.
Uppsalapolisen hade ingen kännedom om att utredningen pågick under hösten 2009. Kunskapen om det hölls inom en liten krets på grund av Göran Lindbergs mycket speciella ställning. Först kort inför gripandet fick Christer Nordström information för att kunna hantera medietrycket som skulle följa.
Han minns precis sin reaktion.
– Jag blev först helt iskall. Sedan åkte jag med kontorsstolen rakt baklänges från där jag satt, för jag blev så oerhört arg, säger han.
Ilskan kan ännu höras på rösten när han berättar, som om han utsatts för ett svek med oläkliga ärr.
Samtidigt var det en chock att få veta vad Göran Lindberg faktiskt misstänktes för: flera fall av grova våldtäkter och sexköp - precis det han själv så intensivt profilerat arbetat emot.
– Tanken kom ju direkt: vad kan han ha gjort här i Uppsala under alla år som länspolismästare, säger Christer Nordström.
Det här är en fråga man kan tänka sig att Christer Nordström och andra Uppsalapoliser har brottats med i retrospektiv – borde inte någon reagerat eller sett något misstänkt? Christer Nordström har landat i att svaret är nej.
– Medieuppbådet blev enormt. Men vi hanterade det. Vi hade inget att dölja, det fanns inga misstankar mot honom tidigare, även om kritiken mot hans ledarskap var utbredd och hård. Vad som helst kan ha skett under hans tid i Uppsala, men vad kan vi bara spekulera om, för misstankar eller signaler om något sådant fanns inte. De råder ingen som helst tvekan om att misstankar hade utretts om de funnits och att det arbetet i så fall hade inletts blixtsnabbt, säger Christer Nordström.
I medierapporteringen efter gripandet framkom uppgifter om misstankar om brott under tiden som länspolismästare, uppgifter som dock åklagaren inte utredde vidare eftersom de ska ha legat för långt tillbaka i tiden och fallit för preskriptionstiden.
– Jag är övertygad om att åklagaren och utredarna gick så långt bakåt som behövdes för att stärka det här fallet på bästa sätt, säger Christer Nordström.
Avslöjandet av en av landets högsta polischefer som sexförbrytare med närmast sadistiska böjelser blev en ”väldig knäck för polisen”.
– Det var en riktig smäll på käften för polisen som myndighet. Men skadan har ändå varit kortsiktig. Den kloka allmänheten har förstått att det här handlar om en enskild person.
Det förekom rykten om att gripandet av Göran Lindberg – mycket hårt kritiserade i de egna leden i Uppsala – firades i det nya polishuset i kvarteret Blanka, ett av de tydliga spår i Uppsala som han lämnade efter sig. Det är just bara rykten, säger Christer Nordström.
– Nyheten mottogs med bestörtning och firades inte. En som om möjligt var än mer upprörd än jag var Göran Lindbergs efterträdare i Uppsala, länspolismästare Erik Steen.
I efterspelet höjdes röster för att utreda Göran Lindbergs tid som länspolismästare här. Ledamöterna i polisstyrelsen Staffan Yngve (S) och Elsie Ländin (M) krävde hos justitiedepartementet en kommission för ändamålet. 2013 sade Carin Götblad, nuvarande regionpolischefen i Uppsala, i en lång intervju med sajten Feministiskt perspektiv att hon ansåg att det var ”jätteviktigt” att gå till botten med varför polismyndigheten inte såg några varningssignaler, samt att det ”definitivt” borde göras en ”ordentlig undersökning” av vad polismyndigheten lärt sig.
UNT har ställt frågan vad Carin Götblad tänker om det här i dag, men hon har avböjt att medverka med hänvisning till att hon ännu står för det hon sade 2013.
Ingen utredning har gjorts. Staffan Yngve, mångårig ordförande i polisstyrelsen, tycker att det fanns en ”locket på-attityd” inom polisen.
– I grunden är det här en säkerhetsfråga. Hur kan en person som är så här störd och beter sig så här sjukt ha kunnat nå så högt i polisens organisation. Det hade en kommission kunnat klarlägga. Nu är det inte säkert att vi lärt oss läxan, säger han.
Christer Nordström ser ingen vinst med den här typen av utredningar.
– Vad skulle det leda till? Den skulle inte ha någon effekt eller ändra på det som skett, säger han.
I det dagliga arbetade Christer Nordström mycket nära Göran Lindberg. Han beskriver honom som en enastående lobbyist, övertygande och karismatisk till sin karaktär och som en chef med stort kontaktnät som kunde visa sig mycket mån om sin personal. Men också som en person som inte var mottaglig för kritik, och som – på tvärs mot vad han själv sade sig stå för – hade svårt för starka kvinnor, något Christer Nordström säger sig kunnat notera redan i ett tidigt skede av deras tid som kollegor.
– En sak jag har funderat mycket på är om han inte var väldigt ensam som person och även som länspolismästare. Ibland kunde jag uppleva det väldigt påtagligt.
Historien om Göran Lindberg är en av de absolut största skandalerna någonsin inom polisen, enligt Christer Nordström. Avslöjandet fick stor internationell uppmärksamhet.
– Det är det värsta jag varit med om, svarar han på frågan om hur han vill placera in det i sitt yrkesliv.
Men skulle de forna kollegorna råkas på stan i dag, vet Christer Nordström precis hur han skulle agera.
– Jag skulle inte tveka en sekund på att hälsa på honom och fråga om vi han ville ta en kaffe. Jag skulle inte ställa en massa frågor utan göra det av medmänsklighet. Han har avtjänat sitt straff och måste också respekteras, även om det han gjort är helt fruktansvärt.