– Bokhandlarbranschen har blivit rädd för internethandeln och e-böcker. Men man har reagerat på fel sätt. För att lyckas ska man ha ett stort lager, ha personal som kan vad de pratar om och aktiviteter i bokhandeln. När man som vi, nischar in sig och är lite nördig, så funkar det. Vi har ökat omsättningen för varje år och har aldrig sålt så mycket böcker som nu, säger Jan Smedh, som driver Uppsala English Bookshop.
Man har redan utökat verksamheten med en engelsk bokhandel i Stockholm. Och nu finns långt framskridna planer på att öppna även i Göteborg.
– Vi håller på och pratar med en hyresvärd om en lokal där också, säger Jan Smedh.
Akademibokhandeln kunde för första gången på länge redovisa en vinst i fjol. Hur det går för de enskilda bokhandlarna i koncernen vill man inte berätta. Men Thomas Ellqvist, regionchef på Akademibokhandeln, säger att omsättningen minskat hos butiken i Forumgallerian, Lundeq, och ökat i Gränby centrum. Det innebär att Lundeq nu står inför nya neddragningar, vilket förmodligen kommer att landa i att en del av personalen tvingas gå ned i tjänstgöringsgrad.
– Vi har länge jobbat med ett omställningsarbete med både kostnadseffektiviseringar och åtgärder som främjar försäljningen. Just nu sitter vi i förhandlingar med det lokala facket. Vi gör inga personalneddragningar för att det är roligt. Och ambitionen är att vi ska ha den mest kunniga personalen i butiken de timmar som kunderna väljer att komma till oss, säger Thomas Ellqvist.
En annan bokhandel med expansionsplaner är Kvarnen Bok och Papper som i helgen byter till ny och större lokal i Kvarnengallerian.
– Det nya läget är bättre. Dessutom kommer jag att ta in lite andra produkter som pysselgrejer och eventuellt leksaker längre fram, säger Kjell Bäckström, som driver Kvarnen Bok och Papper.
Även om de mindre bokhandlarna ofta har hittat en egen nisch med hög specialisering och fasta stamkunder finns det i branschen som helhet en tendens att man bidrar till varandras framgång. De mindre fristående bokhandlarna i Uppsala har ett informellt samarbete, med en del gemensam marknadsföring. Men också mellan de stora och de små kan man bidra till varandras framgång.
– Vi små behöver ha stora boklådor som kan föra branschens talan och göra branschen synlig. Vi är som putsarfisken på hajen. Om Akademibokhandeln gör ett bra jobb gynnar det oss i förlängningen, säger Mårten Ericsson, delägare i Drottninggatans bokhandel.