Nordeakunder får inte ta ut pengar på Ica

Den som inte lär sig att hantera bankärenden via datorn får lida av den dåliga servicen utanför storstan. Det menar Almungebor som önskar sig en uttagsautomat.

Kontantlösa. Sixten och Siv Eriksson sköter alla sina bankärenden över Internet. Men Inger Gottfridsson (mitten) tycker inte att det är så lätt med datorer.

Kontantlösa. Sixten och Siv Eriksson sköter alla sina bankärenden över Internet. Men Inger Gottfridsson (mitten) tycker inte att det är så lätt med datorer.

Foto: Pär Fredin

Uppsala2016-01-13 11:00

– Jag tycker inte om datorer, det är bara så.

Yvonne Sandberg, född 1952, sätter sig i bilen och suckar djupt åt att det är så svårt att göra bankärenden. Hon har precis besökt Icabutiken i Almunge, här kan hon ta ut ett par hundra i samband med köp.

Utöver köpet kan kunderna ta ut 2 000 kronor i kontanter, men inte om man är Nordea-kund. Det samarbetet mellan Ica och Nordea upphörde på onsdagen.

– Kunderna är väldigt besvikna över att de inte kan ta ut. Nordea hänvisar dem till en bankomat, men det finns inte här. Är man 84 år så är det inte så enkelt, säger Christina Rüdén.

LÄS MER: Bankärenden svårare för äldre

Nordeas presschef, Magnus Nelin, säger att det är för få som utnyttjat möjligheten.

– Vi har sett ett lågt användande generellt, även i glesbygden.

Kostar det Nordea något att ha kvar tjänsten för dem som faktiskt gör uttag?

– Inte direkt, men det kan vara ett problem för butikerna om de inte har tillräckligt mycket kontanter i kassan.

Yvonne Sandberg är inte den enda som suckar åt situationen, och det berättas att de butiker som erbjuder uttag inte alltid garanterar ett uttag på grund av brist på kontanter.

En kilometer in i samhället är Björn Åkerlund på väg in i Coop Nära. Här kan man ta ut, men inte sätta in pengar. Han berättar om det senaste strulet med att sätta in kontanterna från försäljningen av lotter och jultidningar till en lokal förening.

– Man får väl åka in till Gränby centrum.

Enligt lag ska alla i samhället ha tillgång till grundläggande betaltjänster. Främst är det landsbygden som är drabbad av den försämrade servicen. Länsstyrelsen i Uppsala län pekar ut mindre tätorter som Almunge, Järlåsa och Knutby.

Postkontoret i Almunge är sedan länge borta, och den som inte har bil eller dator har svårt att uträtta bankärenden.

– Det är de äldre som råkar illa ut. De måste få hjälp av barnen, säger butikschefen Eira Norin som själv sköter sina bankärenden via giroblanketter.

Inger Gottfridsson, 70, saknar inget så länge hon kan ta ut ett par hundra kronor per köp i affären. Hon är inte en vän av datorer.

– Det är faktiskt inte så lätt för oss som gått sju år i skolan.

Siv Eriksson, snart 80 år, tackar barnen för att hon lärt sig betala via Internet. Annars hade hon troligen hört till de äldre i bygden som tycker att servicen blivit sämre.

– Jag tror att det kommer bli värre, att alla måste använda datorer. Men det är många som inte vill och jag kan förstå det, att de tycker att det är jobbigt.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!