Nödsignal räddar frökenfisk

En liten bytesfisk som fångats av en rovfisk använder en kemisk signal för att påkalla hjälp. Men hjälpen är inte andra små bytesfiskar utan fler rovfiskar!

Locksignal. I huden har citronfrökenfiskar en substans som släpps ut i vattnet om de skadas, till exempel av en rovfisk. Trots att substansen lockar andra rovfiskar till platsen ökar fisken överlevnadschanser.

Locksignal. I huden har citronfrökenfiskar en substans som släpps ut i vattnet om de skadas, till exempel av en rovfisk. Trots att substansen lockar andra rovfiskar till platsen ökar fisken överlevnadschanser.

Foto: Oona Lönnstedt

Uppsala2015-10-28 01:01

Videon är inte längre tillgänglig

Det visar forskare från Uppsala universitet och Janes Cook universitetet i Australien i en studie, som publiceras i vetenskapstidskriften Proceedings of the Royal Society B.

Sedan tidigare är det känt att småfiskar i omgivningen har nytta av att en infångad skadad bytesfisk ger ifrån sig en kemisk signal som signalerar fara så att de kan gömma sig. Hur fisken själv gynnas av att släppa ut substansen har däremot hittills varit en gåta.

– Nu kan vi dock för första gången påvisa hur denna signalering gynnar den infångade fisken själv och kraftigt ökar dess överlevnadschanser, säger Oona Lönnstedt, forskare i fiskekologi vid Uppsala universitet.

I studien har forskarna som modell använt så kallade frökenfiskar och rovfisken dunkel dvärgabborre som har dem som sitt byte. Frökenfiskar lever normalt i området kring Stora barriärrevet öster om Australien, men är också populära akvariefiskar runtom i världen.

I fältförsök visar forskarna i ett första steg att den substans som släpps ut i vattnet från frökenfiskarnas hud när de skadas av till exempel en rovfisk inte bara signalerar till andra potentiella bytesfiskar att hålla sig undan.

Den är också en signal som lockar andra rovfiskar att söka sig till området i jakten på föda. Och, tvärtemot vad man först skulle kunna tro, är det just närvaron av andra rovfiskar som en infångad frökenfisk kan ha nytta av.

– Det beror på att rovfisken som tagit sitt byte blir stressad av att andra rovfiskar kommer för att konkurrera om det, vilket ökar chansen för den infångade frökenfisken att fly undan i tumultet, säger Oona Lönnstedt.

I en serie noga kontrollerade experiment i ett vattenlaboratorium har forskarna undersökt frökenfiskars chanser att fly undan när bara en enda dunkel dvärgabborre finns på platsen respektive när ytterligare en rovfisk kommer dit efter att de blivit infångade.

Skillnaderna var slående. När bara en rovfisk fanns på plats blev frökenfisken i 19 av 20 fall uppäten. När ytterligare en rovfisk kom till platsen lyckades däremot åtta av 20 fly från rovfisken som fångat dem och bara en av 20 slutade som föda för den andra rovfisken som lockats till platsen för att stjäla dem.

– De här resultaten påvisar för första gången en evolutionär mekanism för hur fiskar har fördelar av att producera och utsöndra kemiska substanser. Eftersom de förbättrar deras överlevnad ökar också fiskarnas chanser att fortplanta sig så att generna som styr dessa substanser kan överföras från generation till generation, säger Oona Lönnstedt.

Flera djurslag skickar nödsignaler

Inte bara fiskar i nöd utan också fåglar och däggdjur använder olika typer av signaler för att locka fler rovdjur till platsen och därigenom öka sina chanser att fly i tumultet som uppstår.

Till skillnad från fiskar använder de dock inte kemiska signaler utan ljud för att åstadkomma detta. Flera fågel- och däggdjursarter, som starar, ekorrar och även männsikor, har i studier visats öka sina överlevnadschanser när de avger sådana nödrop efter att ha fångats av ett rovdjur.

Också rovdjuren som oavsiktligt hjälper dem att fly genom att lockas av denna signal har i slutänden ändå nytta av detta. Att ibland lyckas sno åt sig ett bytesdjur från ett annat rovdjur kan kräva mindre arbete än att själva göra hela jobbet med att söka rätt på och fånga in det.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!