Njurstrid på Akademiska sjukhuset
Akademiska sjukhuset nedprioriterar njursjukvården, hävdar njurläkare vid sjukhuset. Kritiken gäller uteblivna fisteloperationer för dialyspatienter. Något som kan äventyra patienternas liv.
Om en fisteloperation skjuts på framtiden äventyras patientens hälsotillstånd, det finns till och med fara för patientens liv. Alternativet till en fisteloperation i armen för dialys är en inopererad katet på halsen. Enligt Björn Wikström innebär det påtagliga risker för infektioner.
- Vi är glada att det finns alternativ till fisteloperation, men kateter ska bara användas under en begränsad tid. Patienter kan få vänta ett halvår på operation vilket kan resultera i blodförgiftning och njursvikt, säger Björn Wikström.
Riktlinjer för njurläkare anger att dialyspatienter i första hand ska erbjudas en fistel för dialys, inte en kateter. Enligt Björn Wikström är dialysfistel en viktig kvalitetsindikator när det gäller att bedöma njursjukvården. En undersökning visar att Sverige och Kanada genomför minst fisteloperationer i hela världen. I Sverige placerar sig Akademiska sjukhuset i botten på listan. Björn Wikström betonar dock att när det gäller njursjukvården i stort ligger Akademiska sjukhuset i topp i landet.
- Det är jag väldigt stolt över, säger Björn Wikström.
Torbjörn Söderström är chefsläkare vid Akademiska sjukhuset. Han tillbakavisar uppgifterna att sjukhuset medvetet nedprioriterar fisteloperationer. Förklaringen är enkel: Det har saknats kapacitet för operationerna.
- Det är väldigt viktiga operationer, men vi har tidigare inte lyckats att få till de förutsättningar som krävs. Operationssalarna har varit flaskhalsen, säger Torbjörn Söderström.
Han räknar med att problemet ska vara löst till hösten i och med att man då kan börja använda operationssalar som tillhör barn- och kvinnodivisionen på sjukhuset.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!