Nitratrik mat skyddar magen

Nitratrika grönsaker som spenat, sallad, rädisor och rödbetor kan hjälpa till att skydda magsäcken från skador.

Foto:

Uppsala2008-04-29 14:56
Det framgår av en doktorsavhandling av forskaren Joel Petersson vid institutionen för medicinsk cellbiologi, Uppsala universitet.
I djurförsök visar han att nitrat i maten skyddar både mot magsår och lättare skador som kan uppkomma i magtarmkanalen som en biverkan av antiinflammatoriska läkemedel.

- Den här sortens läkemedel är mycket vanliga vid värk och inflammation. En stor nackdel är de många och allvarliga biverkningarna i form av blödningar och sår i magtarmkanalen. Med nitartrik diet kan man alltså undvika sådana skador, säger Joel Petersson.
Att nitratrika grönsaker kan skydda magslemhinnan beror på att nitratet först omvandlas till nitrit, som i sin tur omvandlas till kväveoxid i magsäcken. Kväveoxid ökar magslemhinnans blodflöde och stimulera utsöndringen av skyddande slem.

- Detta tillsammans leder till en motståndskraftigare magslemhinna, säger Joel Petersson.
Bakterier i munhålan spelar en nyckelroll för att omvandla nitrat i saliven till nitrit. Försöksdjur som matades med nitratrik kost men samtidigt också behandlades med antibakteriell munsprej fick inte starkare slemhinneskydd i magen.
- Detta visar betydelsen av en intakt munflora. Om denna slås ut av antibakteriella munvatten kan det ha betydelse för den normala funktionen i magsäcken då de skyddande nivåerna av kväveoxid minskar kraftigt, säger Joel Petersson.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om