"Nisse" kan fixa det mesta

När äldre behöver hjälp med att hänga upp sina gardiner rycker de ut. Efter ett nytt avtal med Uppsala kommun väntas Röda Korsets Fixarna få många nya uppdrag. UNT föjde Fixar-Nisse Olle Hymér på uppdrag.

Fixar-Nisse Fixar Olle Hymér hjälper Sara Ölmestrand att sätta upp ett par hyllor.

Fixar-Nisse Fixar Olle Hymér hjälper Sara Ölmestrand att sätta upp ett par hyllor.

Foto: Pelle Johansson

Uppsala2007-11-01 21:11
Hemma hos Sara Ölmestrand i Uppsala står Olle Hymér och knackar i väggen.
— Det är gips, konstaterar han och plockar fram borrmaskinen.
Olle Hymér hjälper Sara Ölmestrand med att sätta upp hyllor. Han tillhör en grupp på Röda Korset som kallas "Fixarna", eller Fixar-Nisse i folkmun, men de själva har alltid kallat sig för fixare. Till deras uppgifter hör att hjälpa äldre med vardagssysslor som de inte klarar av, som att byta glödlampa, hänga upp tavlor eller gardiner. Hjälpen är gratis för de äldre som behöver.

För Sara Ölmestrand är Fixarna i Uppsala en ny bekantskap. Hon hittade dem efter att hon hade sett ett lokalt tv-inslag, där Olle Hymér intervjuades.
— Jag ringde mitt i inslaget för att jag behövde hjälp med hyllorna. Det är verkligen toppen att fixarna finns, säger hon medan Olle Hymér borrar och skruvar.
Fixarna har funnits i Uppsala i två år och alla som ingår i gruppen jobbar på frivillig basis. Olle Hymér, som hittade verksamheten via en annons i tidningen, har varit med sedan september.
— Efter att jag gick i pension bestämde jag mig för att göra sådant som jag tycker är kul. Först jobbade jag sju säsonger i Åre och nu är jag fixare med jour var femte vecka, berättar han.

Uppsala kommun har tidigare visat intresse för Fixarnas arbete och inledde på torsdagen ett nytt avtal med dem. Överenskommelsen innebär att Röda Korset ska få en viss ersättning för verksamheten samt hjälp med sin marknadsföring. Kommunens förhoppning är att Fixarna ska kunna åka längre ut i kommunen och på så sätt hjälpa fler äldre. På sikt ska verksamhetens hjälp också bidra till ett färre antal fallolyckor i hemmen.
Fixarna ska inte konkurrera med hemtjänst eller hantverkare och därför blir inte någon snöröjning eller gräsklippning aktuell. Till Olle Hymérs vanligaste sysslor hör i stället att hjälpa till med att sätta upp speglar och tavlor.

— Ofta är det också så att de som ringer inte bara vill ha hjälp med att fixa något, utan vill ta en kopp kaffe tillsammans och prata en stund efteråt, säger Olle Hymér.
Arbetet som fixare uppskattar Olle Hymér mycket.
— Att jag inte får någon ersättning gör inget. Den tack jag får efter att jag har hjälpt någon är värt mer än pengar, säger han.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!