– När vi brukade äta tacos så gillade jag inte köttfärs. Jag ville ha skaldjur i stället och till slut blev mina föräldrar trötta på att fixa det så då började jag göra det själv i stället.
Då var Mattis Åhnberg i sexårsåldern. Nu som nioåring är han en av deltagarna i "Sveriges yngsta mästerkock", som spelades in i höstas. Att ta steget från att laga mat hemma till att vara med i teve var inte så läskigt, säger han.
– Nej jag tycker att det var lite som vanligt. Fast nu var det väldigt många fler som lagade mat samtidigt än hemma. Det var lite pirrigt men inte så väldans pirrigt. Jag hade förväntat mig att det skulle vara mer pirrigt.
Var det något som inte var som du förväntat dig?
– Jag trodde inte man skulle få så bra vänner som man fick. Jag trodde inte heller det skulle vara så mycket konkurrens. Alla var ju väldigt bra på att laga mat.
Vilken maträtt tycker du mest om att laga?
– Jag tror att det är pilgrimsmusslor med getostsås. Jag tycker att det är roligt att steka saker, som man gör med pilgrimsmussla. Sedan så tycker jag att det är kul att göra såser, för att man ibland måste både steka och koka. I såser är det ganska många moment.
När bli det godast - när du eller någon av dina föräldrar lagar mat?
– Jag gillar skaldjur väldigt mycket som jag brukar laga. Men min mamma lagar en god kycklingsoppa.
Är det svårt att hålla hemligt hur det gick för dig i tävlingen?
– Ja det har varit lite svårt men jag har hållit inne med det ganska bra tycker jag.
Även en annan Uppsalabo, 12-åriga Donya Absi deltar i matlagningstävlingen som börjar sändas den 8 april i TV4.