Nio nya professorer installeras vid SLU

Blodcellers förmåga att berätta om sjukdomar och teknikutveckling som gör det möjligt att låta kalvar och kor gå tillsammans de första månaderna är ämnen som intresserat två av nio nya professorer vid Sveriges lantbruksuniversitet.

Diagnostik. Vackra och spännande är Inger Lilliehööks beskrivning av blodceller. Hennes kemiska detektivarbete i blod från olika djur har nu lett till en professur i veterniärmedicinsk klinisk kemi.

Diagnostik. Vackra och spännande är Inger Lilliehööks beskrivning av blodceller. Hennes kemiska detektivarbete i blod från olika djur har nu lett till en professur i veterniärmedicinsk klinisk kemi.

Foto: Sven-Olof Ahlgren

Uppsala2017-03-30 18:56

Inger Lilliehöök är professor i veterinärmedicinsk klinisk kemi och hade flera års erfarenhet som distrikts- och klinikveterinär innan hon disputerade 1999 med en avhandling om vita blodkroppar hos hundar. Hon beskriver blodceller som vackra och spännande:

– Diagnostik med hjälp av blodceller kan användas på alla djurslag, från halsbandsflugsnappare till elefanter. Men blodceller ser olika hur hos olika djurslag och de förändras vid olika sjukdomar, sade Inger Lilliehöök.

Att blodkroppar ser olika ut även mellan olika hundraser visade sig när man fann att hundrasen cavalier king charles spaniel har få men mycket stora blodplättar. När man insåg att det var plättarnas totala volym som behövde analyseras, inte antalet plättar, ledde det till att hundarna inte längre gavs immunhämmande läkemedel för att man felaktigt trott att de riskerade blödningar.

– Som professor kommer jag att fortsätta utveckla och utvärdera olika diagnostester, och får också möjlighet att arbeta upp internationella kontakter med andra forskare. Jag hoppas att vi kommer att hitta det optimala testet, sade Inger Lilliehöök.

Sigrid Agenäs är professor i idisslarnas skötsel, och hade satt rubriken ”Ett glas mjölk, så enkelt och så komplicerat” på sin installationsföreläsning. Bra skötsel och kohälsa ger mycket och bra mjölk, men för att nå dit måste många parametrar stämma, konstaterade hon.

– Konsumenter vill dessutom att den ska vara billig, avslutade hon genomgången av allt som måste vara rätt och tas hänsyn till i hela produktionskedjan och därefter i konsumentleden, och inhöstade skratt från åhörarna.

Hon jämförde handmjölkning, som gör att den som mjölkar märker hur mycket mjölk som finns i varje spene, med traditionella mjölkmaskiner som känner av tillflödet i hela juvret och då kan lämna en spene dåligt tömd, och en annan rådbråkad av för lång tid i spenkoppen:

– Nu finns mjölkrobotar som känner skillnad på varje spene vilket inte bara är bra för kon, det gör det möjligt att ha kalvarna kvar hos korna de första månaderna. Det är bra för dem då men också för kalvarnas framtida mjölkproduktion, sade Sigrid Agenäs.

Nya professorer vid SLU

På fredagskvällen installeras förutom Sigrid Agenäs och Inger Lilliehöök

Jena Francois Valarcher, professor i idisslarmedicin, Torbjörn Lundh, professor i husdjurens utfodring och skötsel, Anders H Karlsson, professor i köttvetenskap, Thomas Oles, professor i landskapsarkitektur, Michele Casisni, professor i marin ekologi, Thomas Keller, professor i markmekanisk och jordbearbetning och Pär Ingvarsson, professor i växtgenomik och växtförädling.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!